НАТО і країни ЄС допомагають Україні змінювати ситуацію на полі бою – Столтенберг

НАТО і країни ЄС допомагають Україні змінювати ситуацію на полі бою – Столтенберг

Укрінформ
Змістовна політична, економічна та військова допомога від союзників по НАТО, від Європейського Союзу та його країн-членів дозволяє героїчному українському народу та його Збройним Силам ефективно протистояти російській агресії та звільняти свою землю від російських окупантів.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі із політичною групою Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів в Європейському Парламенті заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом кількох минулих тижнів ми бачили безпрецедентну підтримку України, військову підтримку, включаючи зброю та боєприпаси, але також фінансову та гуманітарну допомогу. Союзники по НАТО та члени ЄС імплементували безпрецедентні санкції проти росії, щоб підвищити для неї ціну цієї жорстокої війни проти України. Ми бачимо, що ця підтримка дозволяє змінювати ситуацію на полі бою кожного дня», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Ситуація на фронті і підтримка ЗСУ: Зеленський провів розмову зі Столтенбергом

Він зауважив, що президент путін зробив велику стратегічну помилку. Він думав, що зможе отримати перемогу й отримати контроль над Україною протягом кількох днів. Він прорахувався. Його війська були вибиті з районів навколо Києва на півночі. Після цього був зупинений наступ військ агресора на сході України, де Збройним Силам України вдалося повернути частину своїх територій.

«Безумовно, це відбулося, перш за все, завдяки мужності, навичкам та відданості українських Збройних Сил. Але це було б неможливим без суттєвої допомоги від країн, що є присутніми в цій залі, від країн-членів НАТО та від ЄС», - наголосив керівник Альянсу.

Він наголосив, що війна є непередбачуваною, тож ніхто не може наразі сказати, як довго вона триватиме.

«Ми маємо розуміти, що вона може продовжуватися тривалий час. Ми маємо бути готовими продовжувати надавати Україні підтримку протягом усього цього тривалого часу. Водночас, ми маємо наростити власне оборонне виробництво. Я щойно провів зустріч зі керівниками департаментів озброєння НАТО, і ми обговорили, як у співробітництві з ЄС збільшити таке виробництво, як для нашої системи стримування й оборони, так і для підтримки України», - зазначив Столтенберг.

Він визнав, що наразі політичним лідерам НАТО і ЄС доводиться витрачати величезну кількість власного часу, енергії та грошей та питання оборони. Зрозуміло, що ці ресурси було б краще спрямувати на освіту, охорону здоров’я або на розвиток соціальної інфраструктури. Але наразі країни Заходу не мають альтернативи нарощуванню оборонного виробництва.

Читайте також: Від часу першого «Рамштайну» Україна отримала сотні ракет, гармат і САУ - Резніков

«Реальність у тому, що у нас немає вибору. Коли ми постаємо перед такою агресією, яку ми бачимо в Україні, таку агресію може зупинити лише міцна оборона. Ми знаходимося в трагічній ситуації. Тож гроші мають витрачатися на підтримку України. Якщо вони програють, погано буде всім нам», - зауважив Генеральний секретар НАТО.

Він окремо наголосив, - коли йдеться про війну, яку росія веде проти України, НАТО має два ключові завдання: забезпечити допомогу Україні та запобігти ескалації російської агресії. Але перше послання саме в тому, щоб підтримати Україну.

Як повідомляв Укрінформ, після початку військового вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року НАТО та окремі союзники по Альянсу почали надавати Україні ефективну військову, фінансову та гуманітарну допомогу. При цьому країни-союзниці надали Україні зброю та боєприпаси для реалізації її невід’ємного права на самооборону проти зовнішньої агресії, що є передбаченим Хартією ООН.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-