Галущенко на форумі у Піттсбурзі: Світу потрібна нова конфігурацію ядерної безпеки

Галущенко на форумі у Піттсбурзі: Світу потрібна нова конфігурацію ядерної безпеки

Відео
Укрінформ
Світ знаходився буквально у кроці від ядерної катастрофи, яку ледь не спричинили обстріли Запорізької АЕС, тому необхідно розробити нову конфігурацію безпеки.

Про це у ході Глобального форуму щодо чистої енергії (Global Clean Energy Action Forum), що проходить у Піттсбурзі (США), сказав міністр енергетики України Герман Галущенко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міненерго.

«Сьогодні світ має розробити нову конфігурацію ядерної безпеки. Це справа не лише України, це стосується Європи і всього світу», - наголосив Галущенко.

Він відзначив, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розробила низку рекомендацій щодо забезпечення ядерної безпеки, всі 7 принципів якої були знехтувані росією, але імплементувати ці рекомендації можна лише після демілітаризації станції та повернення її під контроль України.

«Ми не повинні чекати, поки Україна виграє війну, щоб впроваджувати нові підходи до ядерної безпеки. Необхідно піднімати питання про те, як зупинити російські війська та припинити обстріли ядерних об’єктів вже зараз. Весь цивілізований світ має дати відповідь їх діям... Ми потребуємо швидких рішень, які зможуть бути імплементовані вже зараз», - додав Галущенко.

Читайте також: Галущенко зустрівся з міністром енергетики США та гендиректором МАГАТЕ

Як повідомлялось, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, України, високі офіційні особи від Республіки Корея, Швейцарії, США, а також високий представник ЄС виступили зі спільною заявою, в якій вимагають негайного виведення російських військ із території ЗАЕС.

Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків.

Фото: mev.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-