Верховний Суд аргументував заборону «Партії Шарія»

Верховний Суд аргументував заборону «Партії Шарія»

Укрінформ
Заборона діяльності політпартії «Партія Шарія» необхідна в демократичному суспільстві та переслідує легітимну мету.

Про це зазначено в постанові Верховного Суду за результатом перегляду в апеляційному порядку справи, у якій Мін’юст просив заборонити діяльність «Партія Шарія», передати майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави, інформує пресслужба ВС, передає Укрінформ.

«Заборона діяльності політичної партії «Партія Шарія» необхідна в демократичному суспільстві, переслідує легітимну мету і є необхідним заходом задля захисту інтересів держави та її демократичних інституцій», - уточнили у Верховному Суді.

В установі поінформували, що позов Мін’юст подав на виконання рішення РНБО від 18 березня 2022 року «Щодо призупинення діяльності окремих політпартій», введеного в дію указом Президента від 19 березня 2022 року № 153/2022, а також - на основі низки нормативних актів, зокрема - Указу Президента від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, законів від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану», від 5 квітня 2001 року № 2365-ІІІ «Про політичні партії в Україні», ст. 107 Конституції України.

Зазначається, що суд першої інстанції задовольнив позов, але це рішення в апеляційному порядку оскаржив відповідач, аргументуючи тим, що суд першої інстанції допустив неналежне і неповне дослідження доказів, на яких базується рішення.

Також, як поінформували у ВС, апелянт не погодився з тим, що суд першої інстанції поклав відповідальність на партію за поведінку особи (Шарія), яка не була і не є членом партії чи її керівником.

Зі свого боку Верховний Суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги і залишив рішення суду першої інстанції в силі. У ВС пояснили, чому було прийнято це рішення.

«Попри те, що колегія суддів виявила деякі недоліки в тому, як суд першої інстанції досліджував докази у справі, встановлені ним обставини та висновки, яких він дійшов по суті спору, ґрунтуються не на окремо взятих доказах (поодинці), а на їх сукупності і є правильними. КАС ВС, як суд апеляційної інстанції, теж наділений повноваженнями досліджувати та оцінювати докази, що й зробив», - заявили у ВС.

Читайте також: Верховний Суд остаточно заборонив діяльність «Партії Шарія»

Зокрема, ВС, дослідивши відеозвернення Шарія, раніше опубліковані у «Ютубі», а також - текстові повідомлення у Телеграмі (де ця особа теж має свій канал), ВС у складі колегії суддів Касаційного адмінсуду зробив висновок, що Шарію притаманна українофобська тональність висловлювань.

На переконання ВС, спосіб подачі Шарієм інформації характеризується вибірковістю, елементами маніпулювання і спрямований на дискредитацію і підрив авторитету держорганів та інституцій України, конституційного ладу, поширення недовіри і зневіри до держвлади, намагання нав’язати погляди про меншовартість і «неспроможність» української держави існувати й розвиватися, розпалювання ворожнечі і розколу всередині суспільства.

За інформацією ВС, такі зміст і характеристики публічних висловлювань повністю поділяє сама «Партія Шарія», оскільки у своїх політичних заявах та документах вона жодного разу не відмежувалася ані від особи Шарія, ані від його політичних заяв і коментарів, що мають відверто антидержавний, ворожий характер як щодо України, так і стосовно демократичного ладу держави.

Як уточнюють у Верховному Суді, такого відмежування не було в публічних виступах кандидатів від партії ні під час місцевих виборів 2020 року, ні після початку прямої російської агресії проти України 24 лютого 2022 року.

«Твердження представника відповідача про відсутність зв’язку між Шарієм та ПП «Партія Шарія» спростовується фактом висування цієї особи кандидатом у народні депутати України в складі партійного виборчого списку партії на виборах народних депутатів України 2019 року, публічним визнанням його неформальним лідером (ідеологом) партії», - зазначили у ВС.

При цьому зазначається, що політпартія, яка зареєстрована в Україні і створена з метою формування і вираження політичної волі громадян, участі у виборах та інших політичних заходах (в Україні), «але насправді сповідує і пропагує антиукраїнські, а правильніше – проросійські, ідеї і сприяє таким чином окупантам у втіленні їхніх намірів, теж становить реальну загрозу національній безпеці, конституційному ладу України, її суверенітету і територіальній цілісності».

Постанова Верховного Суду від 6 вересня 2022 року у справі № П/857/1/22 (провадження № А/990/14/22) оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Як повідомлялося, в Україні за позовами Міністерства юстиції наразі заборонено діяльність низки проросійських партій.

Зокрема, серед заборонених наразі судом політсил знаходяться ці партії: «Русь єдина», «Опозиційна платформа – за життя», «Партія Шарія», «Опоблок», «Соціалісти», «Наші», «Держава», «Блок Володимира Сальдо», партія «Справедливості та розвитку», Соціалістична партія України, «Ліва опозиція», та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-