Німеччина вирішила дати Україні більше РСЗВ, коли побачила їхню ефективність - Шольц

Німеччина вирішила дати Україні більше РСЗВ, коли побачила їхню ефективність - Шольц

Укрінформ
Берлін постачає Україні необхідні озброєння, але продовжує відмовляти в поставках бойових машини піхоти і бойових танків з метою уникнення протистояння між НАТО і рф.

Свою позицію канцлер ФРН Олаф Шольц підтвердив у суботньому інтерв’ю Німецькому радіо (Deutschlandfunk), передає Укрінформ.

«Страх – поганий порадник, але розсудливість і рішучість – правильний спосіб діяти в такій ситуації… Ми підтримали Україну, ми робимо це в дуже великих масштабах і також з дуже актуальною зброєю,.., і водночас наша мета залишається в тому, щоб не сталося ескалації війни між росією і НАТО… Ми завжди стежимо за тим, щоб війна не загострювалася», - заявив Шольц.

Читайте також: Німеччина впорається без російських енергоносіїв – Шольц

Він запевнив, що завжди буде «розсудливим» і не прийматиме рішень без узгоджень із союзниками. Водночас політик визнав, що «немає незмінних істин», і зараз робиться те, «що має сенс на цей час».

Канцлер нагадав, що Німеччина розпочала з поставок зброї, яка була відразу доступна, а потім постійно розширювала перелік. ФРН, за словами канцлера, робить «дуже багато, а саме те, що призвело до того, що ситуація змінилася у військовому плані». Він уточнив, що йдеться, зокрема, про спільні з Нідерландами поставки самохідних гаубиць, високоефективної зброї, «мабуть, найсучаснішої, яка використовувалася в цій битві (на сході)». Лише три держави - Велика Британія, США та Німеччина - поставили реактивні системи залпового вогню, які також впливають на результати ЗСУ. «Тепер ми вирішили поставити більше, оскільки ми знаємо, наскільки вони ефективні, і можемо фактично їх відстежувати», - заявив Шольц.

Він не відповів прямо на запитання, чи підтримує ФРН і Захід у цілому сьогоднішні цілі України - перемогти росію, повністю звільнити всі свої території, мету, яка зараз набула зовсім іншого, реалістичного виміру у світлі останніх успіхів на полі бою. Натомість канцлер заявив: «Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно, Україна може на це розраховувати… Ми підтримуємо українців у їхній боротьбі за цілісність і суверенітет, а це також означає, що не ми визначаємо цілі українців». Шольц зауважив, що для нього завжди було важливо, щоб не складалося враження, що Захід домовлятиметься через голови українців, парламенту та президента, вказуватиме Києву, у якому напрямку йому слід рухатися.

Читайте також: Німеччина неправильно відреагувала на російську анексію Криму - Шольц

Шольц також зазначив, що не бачить жодних змін у ставленні президента рф навіть після невдач у війні в Україні. Такий висновок він зробив із 90-хвилинної телефонної розмови цього тижня з путіним, яка відбулася після 3,5-місячної паузи. «На жаль, слід сказати, що з цієї розмови немає жодних новин. російський президент досі переслідує свою імперіалістичну мету - анексувати частину сусідньої території», - констатував Шольц, додавши, що він зі свого боку дав зрозуміти, що росія має вивести свої війська, і що цивілізований світ, як і українці, не прийме продиктованого миру. Він також зазначив, що в кремлі цілком усвідомлюють, що відбувається.

Глава уряду ФРН зауважив, що війна впливає також і на німців, але запевнив, що країна «адаптувалися до цього, приймаючи дуже далекосяжні рішення, які роблять її незалежними від спроб шантажу президента росії».

Як повідомлялось, в Німеччині точиться жвава дискусія щодо надання Україні наступальних озброєнь, зокрема, Marder і Leopard ІІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-