Президент: Джерело радіаційної небезпеки – це військова присутність на ЗАЕС

Президент: Джерело радіаційної небезпеки – це військова присутність на ЗАЕС

Укрінформ
Резолюція МАГАТЕ з вимогою до росії припинити всі дії проти Запорізької атомної станції є надзвичайно важливою. Ця міжнародна організація чітко визначає джерело радіаційної небезпеки, а саме: російську військову присутність на Запорізькій АЕС.

Як передає Укрінформ, про це під час традиційного відеозвернення заявив Президент України Володимир Зеленський.

«Була ухвалена важлива резолюція МАГАТЕ – резолюція з вимогою до росії припинити всі дії проти Запорізької атомної станції на самій станції, на будь-якому іншому атомному обʼєкті в Україні. Хоча міжнародні організації часто обмежені у своїх можливостях реагувати, але ми бачимо, що МАГАТЕ чітко визначає джерело радіаційної небезпеки, а саме: російську військову присутність на Запорізькій станції, російські дії проти атомної станції. Тому повна демілітаризація станції, негайне виведення звідти всіх російських військових – це єдине, що може забезпечити виконання цієї резолюції МАГАТЕ», - заявив Президент.

Читайте також: МАГАТЕ вимагає від росії вивести війська із Запорізької АЕС

Він також підкреслив, що поки на ЗАЕС залишаються російські солдати, світ залишається на межі радіаційної катастрофи – гіршої, ніж навіть Чорнобильська.

"Прибрати російську присутність із території ЗАЕС - це спільна відповідальність усіх у Європі та у світі", - наголосив Глава держави.

Читайте також: Зеленський і Трюдо обговорили ситуацію на фронті та на Запорізькій АЕС

Як повідомляв Укрінформ, Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, до складу якої входять 35 країн ООН, прийняла резолюцію, що вимагає від росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції в Україні. У документі сказано, що росія має «негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні, або на них».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-