Зеленський назвав країни, з якими домовляється про «закрите небо» над Україною

Зеленський назвав країни, з якими домовляється про «закрите небо» над Україною

Укрінформ
Україні потрібні ефективні ППО та ПРО, але у світі є не так багато країн, які можуть допомогти закрити небо. З ними нині ведеться діалог.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав на спільній із президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн зустрічі з представниками ЗМІ у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми налаштовані працювати у цьому питанні із Францією, Італією, Німеччиною. Я серйозно налаштований. Але поки що не отримав позитивну реакцію від Ізраїлю. В принципі, хоч би що там було, держав, які спроможні нам із вами гарантувати закриття неба з точки зору ППО, не так багато. От навколо цих п'яти держав і треба розв'язувати це питання», - сказав Зеленський.

Читайте також: Фон дер Ляєн радить всім країнам Євросоюзу сприяти наданню військової техніки Україні

За його словами, є позитивні результати у переговорах із німецькими партнерами щодо постачання NASAMS та IRIS-T. «Ми очікуємо декілька систем. Поки не отримали жодної. Так само від США. Ми очікуємо. Вдячні за підтримку цього процесу. Очікуємо NASAMS також», - сказав Президент.

За його словами, нині Україна має створити безпечні умови для своїх громадян, аби вони не боялися повертатися на Батьківщину з тих країн, у яких рятуються від розв'язаної росією війни.

Читайте також: Зеленський обговорив із фон дер Ляєн постачання електрики в ЄС

«Насамперед, це можна швидко зробити реконструкцію освітньої інфраструктури, куди повертатися, куди дітям йти, школи тощо. У районах, де немає можливості і поки що не побудовані школи, не реконструйовані, повинен бути всюди онлайн-формат навчання. Окрім шкіл, університети, садочки тощо. Ми розуміємо, є можливість швидкої реновації – про це ми говорили також, що нам потрібні гроші. З таким запитом я вже звернувся особисто і до конгресу і до президента Байдена, а також до Єврокомісії, до пані Урсули фон дер Ляєн. Є гроші, які нам потрібні цього року, є другий транш, який нам потрібний наступного року», - сказав він.

Водночас Президент не сумнівається в тому, що українці повернуться додому: «Мені здається, що шукати внутрішню мотивацію в українців не треба. Вони люблять державу і хочуть приїхати додому».

Читайте також: Гості на обіді з фон дер Ляєн ласували дині та кавуни зі звільненої Херсонщини

Президент додав, що з Урсулою фон дер Ляєн на зустрічі він обговорив продовження тиску на російську федерацію через майбутній санкційний восьмий пакет.

«Проговорили деталі майбутнього пакету, в чому ми зацікавлені», - сказав глава держави.

Як повідомлялося, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до української столиці у четвер, 15 вересня. Зустріч із нею вже провів Президент України Володимир Зеленський, який вручив їй орден Ярослава Мудрого І ступеня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-