Зеленського просять надати «азовцю» Грянику посмертно звання Героя України

Зеленського просять надати «азовцю» Грянику посмертно звання Героя України

Петиція
Укрінформ
Петиція до Президента з проханням надати бійцю полку «Азов» Олександру Грянику, який захищав Київщину та Маріуполь, звання Героя України посмертно набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Відповідна петиція №22/162232-еп опублікована на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

«Просимо надати Грянику Олександру Сергійовичу звання Героя України (посмертно)», - йдеться в документі.

Олександр Гряник народився 1994 року, мав вищу економічну освіту, у 2016-му приєднався до полку «Азов», п’ять років воював на сході України, зокрема під Маріуполем на першій лінії.

На початку 2022 року в нього закінчився контракт. Проте 24 лютого Гряник, за даними автора петиції, добровільно пішов захищати Україну - обороняв Київську область у тяжких боях у Бучі, Ірпені, Гостомелі, а 27 березня на гвинтокрилі зміг прорватися в Маріуполь.

«Це був останній гвинтокрил, який влетів до міста, наступний вже збили. Отримав складне поранення, але відмовився від евакуації, надавши перевагу цивільним. Героїчно захищав Маріуполь та завод Азовсталь. 8.05.22 трагічно загинув від авіаудару на заводі Азовсталь. Тіло Олександра досі знаходиться під завалами на території заводу», - йдеться в петиції.

Читайте також: Президент присвоїв звання Героя України загиблому очільнику «Правого сектору» Львівщини

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію із заблокованого загарбниками меткомбінату Азовсталь. Українські військові потрапили у в’язниці росії та «днр».

У ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух.

Читайте також: У Києві родини «азовців» провели акцію пам’яті загиблих в Оленівці

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в окупованому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені з маріупольського меткомбінату «Азовсталь» українські військові. Загинули щонайменше 53 українські захисники, понад 70 дістали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-