В Ізюмі від російських обстрілів загинули щонайменше тисяча жителів

В Ізюмі від російських обстрілів загинули щонайменше тисяча жителів

Укрінформ
Щонайменше тисяча мешканців Ізюма загинула внаслідок російських обстрілів і авіаударів, але ще більше – через ненадання медичної допомоги та відсутність ліків.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав депутат Ізюмської міської ради Максим Стрельник.

«Інформація щодо жертв окупації потребує уточнення, бо загарбники намагалися приховати свої злочини. За тією інформацією, що ми маємо, щонайменше тисяча мешканців міста загинула внаслідок саме військових дій. Але ще більша кількість людей, ми вважаємо, постраждала через те, що їм не змогли вчасно надати необхідну медичну допомогу, оскільки окупанти ще в березні зруйнували всі медичні заклади, вони не функціонували», - сказав Стрельник.

За його словами, доступ до ліків був обмежений, російські загарбники розграбували всі аптеки. «Питання ліків якраз зараз стоїть найгостріше, а також госпіталізація тих мешканців, які потребують невідкладної медичної допомоги. Ці питання першочергові», - підкреслив депутат.

Читайте також: Третій день під українським прапором: у міськраді Ізюма розповіли про ситуацію в місті

Він нагадав, що за весь час окупації російські військові відмовляли в евакуації та прийнятті гуманітарних вантажів із ліками та продуктами для мешканців.

За даними міськради, в Ізюмі залишається близько 10 тис. жителів. Питання можливої евакуації через наближення опалювального сезону, за словами Стрельника, будуть обговорюватися на найвищому рівні, поки що такого рішення немає.

«Останнім часом вдавалося проводити так звану «тиху» евакуацію, і жінки й діти до 14 років, люди похилого віку могли виїхати. Більшість ізюмчан чекають на можливість повернутися додому. Але дійсно дуже складна ситуація з критичною інфраструктурою. Ми сподіваємося, що встигнемо зробити все можливе, щоб зима для нас не стала несподіванкою», - зазначив депутат міськради.

Читайте також: Призначений загарбниками «мер» Ізюма втік із міста ще до наступу

Як повідомлялося, Ізюм загарбники заблокували на початку березня. З 6 березня тривали інтенсивні обстріли міста та авіаудари, вся інфраструктура міста знищена. Із 2 квітня місто було повністю захоплене.

російські військові, тікаючи від наступу ЗСУ, кинули у місті Ізюм на Харківщині арсенали боєприпасів.

Фото: Володимир Мацокін / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-