Формування моделі ленд-лізу для України ще остаточно не завершене – Резніков

Формування моделі ленд-лізу для України ще остаточно не завершене – Резніков

Укрінформ
Американські партнери остаточно не завершили формування моделі ленд-лізу для України, США наразі продовжуватимуть надавати допомогу у межах чотирьох раніше прийнятих програм.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«...Остаточне розуміння, як буде виглядати ленд-ліз, ще народиться. Тому що наші партнери ще остаточно не завершили формувати модель. Тобто, прийнято принципове рішення, що ленд-лізу бути, визначено об'єм грошей за цією програмою і прийнято принципове рішення, що на ці гроші Україна зможе придбати те, що їй потрібно для перемоги у цій війні. А от нюанси і деталі, яким цьому ленд-лізу бути, ще досі обговорюються», - сказав Резніков.

Він зазначив, що "дизайнером" остаточної моделі ленд-лізу будуть, найімовірніше, не міністри оборони, а міністри фінансів, оскільки йдеться переважно про грошові відносини.

«Моє завдання - проконсультувавшись з Генштабом, взявши їхню потребу, сказати, що мені потрібні саме ці безпілотники чи ракети», - пояснив міністр.

Читайте також: Польща запропонувала європейським країнам купувати САУ Krab для України

За його словами, поки ленд-ліз не запрацював, Україна продовжуватиме отримувати допомогу за тими пакетами, які вже були затверджені у США.

«Так, на сьогодні в США є чотири програми, і вони всі працюють. Тобто, все одно політичне рішення в головах керівників Сполучених Штатів – президента, Пентагону, Білого дому – вони з Україною до кінця, до завершення війни, де Україна буде переможцем. Тому вони гроші продовжують виділяти, отримують дозволи в Конгресі, Сенаті і потім фінансують ті чи інші програми», - заявив Резніков.

Він додав, що, приймаючи рішення, що включити в той чи інший пакет допомоги, американська сторона проводить консультації з Україною.

Читайте також: Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні на $675 мільйонів - що в ньому

Як повідомляв Укрінформ, у Міноборони США заявили, що Пентагон швидко укладає контракти із виробниками зброї для поновлення армійських запасів, переданих Україні. Вже укладено нових контрактів щонайменше на 1,2 млрд дол. Йдеться, зокрема, про 352 млн дол. на заміну ракет Javelin, 624 млн на заміну ракет Stinger і 33 млн на заміну систем HIMARS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-