У керівництві ООН занепокоєні застосуванням важкої зброї по цивільних в Україні

У керівництві ООН занепокоєні застосуванням важкої зброї по цивільних в Україні

Укрінформ
Заступниця генсека ООН у справах роззброєння Ідзума Накаміцу висловила стурбованість у зв'язку з масштабним застосуванням в Україні важкої зброї по цивільних громадянах та мирних об’єктах, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Про це Накаміцу заявила під час засідання Ради Безпеки ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Крім питання зосередження зброї (на території України – ред.) ми повинні зосередитися на тому, як вона застосовується. Зокрема, з огляду на руйнівний вплив важких озброєнь на цивільне населення й цивільну інфраструктуру», - сказала заступниця генсека ООН.

Вона нагадала, що за останніми даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в Україні з 24 лютого офіційно підтверджено 13 917 жертв серед цивільного населення.

«Але вважається, що реальні цифри є значно вищими», - зауважила Накаміцу.

Читайте також: росія намагається змінити демографію України - Британія в ООН

За її словами, більшість із цих людей загинули від вибухових речовин, застосування важкої артилерії, РСЗВ, а також ударів авіації. Крім того, застосування важкого озброєння спричиняє в Україні тяжкі гуманітарні наслідки.

«Відповідно до Міжнародного гуманітарного права, комбатанти не повинні завдавати ударів по цивільному населенню або об’єктах цивільної інфраструктури та мусять застосовувати всі можливі заходи безпеки під час проведення військових операцій, аби запобігти чи принаймні звести до мінімуму випадкову загибель цивільних осіб, їх поранення та пошкодження цивільних об’єктів», - наголосила Накаміцу.

Читайте також: Били з РСЗВ та артилерії: загарбники за добу зруйнували 22 житлових будинки на Донеччині

У цьому зв’язку вона закликала членів Радбезу ООН покласти край стражданням в Україні та працювати в ім’я миру відповідно до міжнародного права та Статуту ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Рада Безпеки ООН проводить засідання на тему «Загрози міжнародному миру та безпеці», присвячене розвитку ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-