Британський волонтер помер у російському полоні насильницькою смертю - Лубінець

Британський волонтер помер у російському полоні насильницькою смертю - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що британський волонтер Пол Урі, тіло якого рф через «днр» передала українській стороні, помер насильницькою смертю.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами омбудсмана, у небіжчика відсутні частини тіла, наявні численні порізи та сліди катувань.

«Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, я вже сьогодні можу відповідально казати про те, що така смерть була насильницька. Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого, і у будь-кого, хто це побачить, сумнівів не залишиться», - переконаний Лубінець.

Він нагадав, що рф через проксідержавне утворення - так звану «днр», - із квітня до липня незаконно утримувала  Пола Урі в заручниках у тимчасово захопленому Донецьку.

Остаточно причину смерті британського волонтера встановить судмедекспертиза. «Усі необхідні повідомлення зроблені, також у належний спосіб поінформовано Посольство Великої Британії в Україні», - уточнив Уповноважений ВР.

Читайте також: В Україні відкрили справу через можливе катування британського волонтера військовими рф

Омбудсман повідомив, що британці Пол Урі та Ділан Гілл були захоплені російськими військовими наприкінці квітня поряд із Дніпрорудним у Запорізькій області, коли здійснювали свою діяльність як волонтери, залучені до евакуації мирного населення з зони активних бойових дій.

За інформацією Лубінця, Гілл, який досі не звільнений «звинувачується» у найманстві так званою «днр», разом із іншими чотирма іноземцями - Ендрю Гіллом та Джоном Хардінгом з Великої Британії, Векославом Пребігом з Хорватії та Матіасом Густавссоном з Швеції.

Лубінець зауважив, що його офіс та Національне інформаційне бюро мали всю необхідну інформацію про Урі, і уточнив, що українська сторона неодноразово наголошувала на зобов'язанні рф звільнити всіх незаконно утримуваних цивільних громадян.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни рф створила на окупованих територіях ще 20 катівень - МВС

рф продовжує використовувати квазідержавні утворення - так звані «днр» та «лнр» - для шантажу партнерів України у світі, змушуючи їх вести перемовини щодо звільнення громадян не з політичним керівництвом у кремлі, а з їх маріонетками у Донецьку та Луганську, наголосив Лубінець.

Як повідомлялося, 29 квітня в ОГП заявили, що правоохоронці розслідують викрадення росіянами двох волонтерів із Великої Британії, які допомагали з евакуаційними коридорами в Запорізькій області.

7 вересня Андрій Костін заявив, що Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом можливого катування та вбивства британського волонтера військовослужбовцями рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-