Червоний Хрест під час евакуації з «Азовсталі» зібрав дані близько 1800 захисників

Червоний Хрест під час евакуації з «Азовсталі» зібрав дані близько 1800 захисників

Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста під час евакуації захисників із заводу "Азовсталь" задокументував особисті дані близько 1800 людей. Інформації про загальну кількість військовополонених в організації не мають.

Про це заявив генеральний директор МКЧХ Роберт Мардіні на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Під час евакуації захисників Азовсталі ми змогли зареєструвати близько 1800 людей, розраховуючи, що ми зможемо їх відвідати. На превеликий жаль, ми не можемо цього зробити", - сказав Мардіні.

Він зауважив, що у випадку з комбінатом "Азовсталь" МКЧХ сприяв безпечному виходу комбатантів з його території при взаємодії зі сторонами збройного конфлікту.

Читайте також: Червоний Хрест уже місяць не допускають до місця трагедії в Оленівці

"Ми зареєстрували їхні дані, вважаючи, що МКЧХ згодом отримає дозвіл на їх відвідування. Але ми не можемо гарантувати безпеку військовополонених після того, як вони потрапили до рук неприятеля, оскільки давати такі гарантії просто за межами наших можливостей", - зауважив гендиректор МКЧХ.

Мардіні поінформував, що на даний час представникам очолюваної ним організації вдалося відвідати лише декілька сотень військовополонених по обидва боки.

"Але ми знаємо, що є тисячі інших, доступу до яких ми ще не маємо. Ми продовжимо вимагати доступу до всіх військовополонених, керуючись нашими гуманітарними зобов'язаннями та мандатом за Женевськими конвенціями", - запевнив Мардіні.

Читайте також: Верещук обговорила з головою МКЧХ можливість відкриття кількох гумкоридорів

Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що в МКЧХ не знають точної кількості військовополонених і не будуть спекулювати цифрами. Водночас Мардіні зазначив, що представники організації "щодня спілкуються, щоб отримати повний доступ до військовополонених".

"Ми постійно повторюємо публічно, що це зобов'язання сторін конфлікту - надавати доступ МКЧХ до військовополонених... Ми продовжуємо обговорювати це на всіх рівнях офіційних органів російської федерації і в нас також є дуже конструктивний діалог тут, в Україні, щодо військовополонених. Але я не можу сказати, що мене влаштовує нинішній стан речей, тому що є величезна прірва між тим, що ми можемо зробити, і тим, що ми маємо зробити відповідно до Третьої Женевської конвенції", - зауважив гендиректор.

Мардіні відмовився розповідати про умови утримання тих військовополонених, яких представникам МКЧХ вдалося відвідати, пославшись на конфіденційність такої інформації.

Читайте також: Рада просить світ визнати терактом масову страту українських військовополонених в Оленівці

"Якби ми про це говорили, нам би не давали жодного доступу. Саме тому ми не можемо розказати, що бачили. Але я можу сказати, що коли ми відвідуємо військовополонених і бачимо проблеми, наша мета - поліпшити умови їх утримання і змінити ставлення до них на краще. Ви можете мені повірити, що мої колеги справді важко працюють, щоб забезпечити гідні умови військовополоненим та забезпечити виконання зобов'язань сторін цього міжнародного конфлікту", - заявив Мардіні.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами 6 червня поінформував, що у полоні в росіян перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців із Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-