У Міноборони спростували фейк про скасування виплати 15 мільйонів родинам загиблих захисників

У Міноборони спростували фейк про скасування виплати 15 мільйонів родинам загиблих захисників

Укрінформ
Інформація про нібито скасування виплати 15 мільйонів гривень родинам загиблих захисників України не відповідає дійсності.

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила у Фейсбуці.

"Зради немає. Прикро, що ці фейки про, нібито, скасування виплати 15 млн грн родинам полеглих героїв поширюють свої. Одноразова виплата родинам полеглих героїв захисників України зберігається у розмірі 15 млн грн", – заявила вона.

Так, за словами Маляр, днями в засобах масової інформації поширилися фейки про прийняття Закону, який, нібито, прибирає такі виплати.

Представниця Міноборони наголосила, що уряд України ще 28 лютого затвердив рішення про виплату родинам загиблих захисників України 15 млн грн. "Це рішення ніхто не відміняє і не збирається скасовувати", – підкреслила Маляр.

Заступниця міністра запевнила, що всі родини загиблих отримають передбачені виплати. За її даними, станом на сьогодні виплати вже здійснюються: ті, хто подав необхідний пакет документів, уже отримали кошти.

Також Маляр нагадала, що сьогодні, 25 серпня, набрав чинності прийнятий Верховною Радою України Закон України від 29 липня 2022 року № 2489-IX “Про внесення змін до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Зокрема, документом чітко визначене коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу в разі загибелі військовослужбовця, а саме: батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Крім того, законом упорядковане питання здійснення доплати одноразової грошової допомоги в разі зміни групи інвалідності або відсотка втрати працездатності. Так, відповідно до документу, доплата здійснюється незалежно від строку, що минув після первинного встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності (раніше обмежувалося дворічним терміном), на виконання рішення Конституційного Суду України від 6 квітня 2022 року № 1-р(II)/2022 у справі щодо відповідності Конституції України пункту 4 статті 163 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Також на законодавчому рівні унормоване питання виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану. "Тобто законом закріплено діючі в даний час положення постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям... під час дії воєнного стану", – пояснила представниця Міноборони.

Читайте також: Комунальні тарифи не зростуть - у РНБО спростували фейки про мораторій

Вона додала, що законом передбачене визначення Кабінетом Міністрів розміру допомоги, який уже встановлений урядом у постанові №168.

"Таким чином, виплата допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану в сумі 15 млн грн. не скасована, а навпаки, впорядкована Законом", – додала заступниця міністра.

Як повідомляв Укрінформ, за даними головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, станом на 22 серпня на війні з росією загинули близько 9 тисяч українських захисників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-