У РНБО спростували фейки про «народний байрактар»

У РНБО спростували фейки про «народний байрактар»

Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував основні фейки про проєкт "Народний Байрактар".

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомив у Телеграмі.

Так, зазначається, що не відповідають дійсності твердження, нібито зібрані на ударні турецькі безпілотники "Байрактар" кошти були даремно витрачені на "якийсь незрозумілий супутник".

У Центрі протидії дезінформації нагадують, що компанія Baykar Makina передасть Україні три безпілотники "Байрактар" безкоштовно. Рішення ж щодо купівлі супутника приймалося не одноосібно Фондом Сергія Притули, а після обговорення зі спеціалістами Міністерства оборони, Головного управління розвідки, Служби безпеки України та особисто міністром оборони Олексієм Резніковим.

Читайте також: Туреччина візьме участь у відбудові України - у Львові підписали документ

Фейком є також інформація про те, що супутник нібито не купили, а всього лиш узяли в "оренду". Так, наголошується, що супутник перебуває у власності України й слугуватиме для потреб українців до кінця його "життя". Крім того, компанія ICEYE надала в користування Україні "сузір’я" з понад 30 своїх супутників на рік.

Не відповідають дійсності також твердження, що подібне придбання не є виправданим, оскільки Збройні сили України нібито й без того отримували знімки від партнерів.

"Інформацію з супутників партнерів ЗСУ отримували, але менш оперативно та лише ту, що нам надавали. Поставало питання актуальності та швидкості даних", – наголосили в ЦПД.

Як повідомлялося, у межах проєкту "Народний Байрактар" українці переказали понад 600 млн грн. Згодом компанія-виробник безпілотників Bayraktar оголосила, що передасть Україні три "Байрактари" на безоплатній основі.

У серпні стало відомо, що на зібрані українцями для закупівлі "Байрактарів" кошти Фонд Сергія Притули купив супутник для ЗСУ.

Як пояснив міністр оборони України Олексій Резніков, інформація із супутників компанії ICEYE, один із яких придбав для України Фонд Сергія Притули, допоможе ефективніше завдавати ураження ворогу. Придбаний супутник "бачить" уночі та через хмари, працюватиме в інтересах сил оборони України в режимі 24/7.

За даними Збройних сил України, російське командування вимушене заспокоювати підлеглих у зв’язку з придбанням для українських захисників супутника ICEYE. Встановлено, що з цією метою навіть виготовили відповідні листівки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-