Військовий облік жінок: у Міноборони дали роз’яснення

Військовий облік жінок: у Міноборони дали роз’яснення

Укрінформ
На сьогодні гострої необхідності збільшувати кількість жінок в ЗСУ немає, але залишається потреба в деяких спеціалістах та фахівцях.

Про це в Телеграмі написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр, передає Укрінформ.

"Генштаб ЗСУ опрацював питання застосування Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, та проаналізував поточну потребу у мобілізації жінок. Досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку", - зазначила вона.

Натомість, за словами заступниці міністра, для ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Тому Головне управління персоналу Генштабу ЗСУ запропонувало внесення змін до відповідних законодавчих і нормативних актів у частині взяття жінок на військовий облік.

Це скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ; добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку; визначення, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Читайте також: Військовий облік жінок: депутат каже, що суворих санкцій до «ухилянток» не буде

Маляр наголосила, що обов'язковість постановки жінок, які мають визначені військово-облікові спеціальності, на військовий облік є нормою закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

За її словами, Міноборони і Генштаб не можуть змінювати закон, але якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає.

Наразі, як наголосила Маляр, законопроєкт знаходиться на погодженні в інших міністерствах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-