Об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на ЗАЕС, немає – Зеленський

Об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на ЗАЕС, немає – Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив про відсутність об’єктивних причин, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на Запорізьку атомну електростанцію.

Члени місії мають прибути на станцію виключно через вільну територію України, зазначив глава держави у вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Немає жодних об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на Запорізьку АЕС. Сьогодні з паном Гутеррешем (Генсеком ООН – ред.) обговорили параметри цієї місії й те, що вона може дуже швидко та цілком безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб, через вільну територію нашої держави. І тільки так. Той, хто влаштував ядерний шантаж, точно не може бути «транспортером» будь-яких таких місій», - сказав Президент.

Зеленський підкреслив, що росія має негайно й безумовно допустити представників МАГАТЕ на станцію і так само негайно та безумовно вивести свої війська з території станції.

«Світ має силу, щоб це забезпечити. Якщо ж не забезпечить, то це означає, що можна просто викинути на смітник увесь корпус міжнародних документів щодо ядерної та радіаційної безпеки. росія знищує цей міжнародний порядок», - додав глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: Військові рф мають бути виведені з Запорізької АЕС - Гутерреш

Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Своєю чергою, на базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Читайте також: «Ми на боці України»: Ердоган застеріг від повторення Чорнобильської катастрофи

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив йому про готовність очолити делегацію на Запорізьку атомну електростанцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-