Захоплена росіянами ЗАЕС потужно мілітаризується - Монастирський

Захоплена росіянами ЗАЕС потужно мілітаризується - Монастирський

Фото
Укрінформ
Ситуація на захопленій російськими військовими Запорізькій АЕС погіршується. Замість того, аби демілітаризувати об’єкт, його потужно мілітаризують.

Про це під час візиту до Запоріжжя, відповідаючи на запитання Укрінформу, сказав міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

“Фактично тенденція йде до погіршення. Ми не спостерігаємо будь-яких кроків - ні публічних, ні фактичних - до демілітаризації. Навпаки, станція потужно мілітаризується, як свого часу це відбувалось з окупованим Кримом”, - сказав Монастирський.

Робоча поїздка міністра внутршніх справ Дениса Монастирського на Запоріжжя / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Він також нагадав, що коли АЕС перебувала під контролем України, то був чітко визначений периметр станції, де не допускається присутність військових, озброєння, там лише фахівці й спеціалісти станції. Зовнішнє коло - оборонялось військовими. Після захоплення станції все повністю порушено.

Читайте також: Моніторинг ситуації навколо ЗАЕС: на базі Енергоатома створили кризовий штаб

“Тобто там, де за всіма міжнародними конвенціями, правилами мають бути відсутні військові і тим паче їхнє небезпечне обладнання, вони присутні. Тому тенденція вкрай негативна. Я б сказав, вона критична”, - зазначив Монастирський.

Очільник Енергоатома Петро Котін додав, що ситуація на станції не дуже добра на сьогодні, і вона погіршується.

“За останні три тижні збільшились намагання російських загарбників пошкодити обладнання атомної станції через обстріли й також обстріли ліній, якими станція з’єднується з енергосистемою України. Це дуже небезпечно. Вони хочуть роз’єднати станцію з українською енергосистемою, після чого намагатимуться підключити її до Криму. Але в той самий період, коли у станції не буде зв’язку з українською енергосистемою, вона перейде в режим блекауту”, - сказав Котін.

Він нагадав, що на сьогодні на станції перебувають до 500 російських солдатів, там до 50 одиниць важкої техніки: БМП, "Урали" і танки. Більше того, загарбники загнали техніку до машзалів енергоблоків №1 та №2. Фактично це означає, що енергоблок заміновано. В Енергоатомі припускають, що у вантажівках є вибухівка та інший вибуховий матеріал і зброя.

Читайте також: Рада закликає світ застосувати санкції проти атомної галузі рф через ядерний тероризм на ЗАЕС

Як повідомляв Укрінформ, російські військові захопили ЗАЕС у ніч із 3 на 4 березня.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

На базі ДП НАЕК “Енергоатом” створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-