Очільників росії треба судити першочергово і якомога швидше – прокурор

Очільників росії треба судити першочергово і якомога швидше – прокурор

Укрінформ
Судовий процес і покарання керівництва рф за скоєні російською армією в Україні воєнні злочини мають відбутись у першу чергу, аби запобігти подібним трагедіям у майбутньому.

Таке переконання на брифінгу в Медіацентрі Україна – Львів висловив британський адвокат, прокурор на процесі над експрезидентом Сербії Слободаном Мілошевичем у Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії (МТКЮ) Джеффрі Найс, передає кореспондент Укрінформу.

«Має бути судовий процес над лідерами росії. Якщо не буде справедливого суду і якщо притягнення керівництва країни-агресора до правосуддя не стане пріоритетом міжнародної спільноти, зупинити тиранів від (скоєння) кривавих вчинків не вдасться», - сказав Найс.

За його словами, такий трибунал стане способом «зупинити інших, щоб не робили те, що робить путін».

На думку прокурора МТКЮ, вже зараз можна стверджувати щодо причетності очільників рф до скоєних російськими військовими злочинів. Зокрема, він вказав на фото-, відео- та аудіодокази, наявні у великій кількості у ЗМІ та відкритих джерелах, на які російська влада не реагує адекватно.

«путін своїм мовчанням і своєю бездіяльністю демонструє цілковите розуміння, що він діє, порушуючи всі правила та звичаї війни», - заявив Найс.

При цьому він зауважив, що потрібно розділяти відповідальність рядових військовослужбовців та керівництва країни, яке віддає злочинні накази. В такому разі, на думку юриста, вдасться значно спростити судовий процес і ухвалити вироки у відносно короткі терміни.

Читайте також: Резніков закликає учасників «Рамштайну» допомогти покарати російських воєнних злочинців

«Потрібно прийняти політичне рішення і очільників росії потрібно судити в першу чергу і якомога швидше. Потрібно використати всі засоби, щоб лідерів притягнути до відповідальності першими», - наголосив Найс.

У цьому зв'язку він зауважив, що під час МТКЮ винними однаковою мірою вважали і солдатів, і Мілошевича, і експрезидент Сербії отримав вирок лише через 25 років після скоєного злочину.

«Залежно від результатів цієї війни, найсерйознішої в Європі з часів Другої світової, інші війни можуть бути зупинені або можуть навіть не статися», - переконаний прокурор МТКЮ.

І на його думку, саме українська сторона має докласти максимуму зусиль, щоб «притягнути путіна до відповідальності».

Читайте також: Розвідка оприлюднила дані російських льотчиків, які обстрілювали Україну

Як повідомлялося, Джеффрі Найс був провідним прокурором обвинувачення на процесі над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем у Міжнародному трибуналі з колишньої Югославії (існував у 1993 – 2017 рр.). Найс ініціював первинну справу обвинувачення про зв’язок звірств, скоєних у колишній Югославії, з Мілошевичем, вів справи кількох його поплічників. Найс також працював у Міжнародному кримінальному суді.

Фото: Mary Turner for The Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-