У зброї рф, вилученій в Україні, знайшли понад 450 іноземних компонентів

У зброї рф, вилученій в Україні, знайшли понад 450 іноземних компонентів

Дослідження
Укрінформ
Згідно з новим звітом британського Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), у російській зброї, вилученій в Україні, було виявлено понад 450 компонентів іноземного виробництва.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

У звіті вказано, що дослідження російської зброї, захопленої Збройними силами України після початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого, показало, що 27 видів російського озброєння і військових систем базуються переважно на західних компонентах. Близько двох третин компонентів було виготовлено американськими компаніями, інші надійшли від виробників з таких країн, як Японія, Південна Корея, Велика Британія, Німеччина, Швейцарія та Нідерланди.

«російська зброя, яка критично залежить від західної електроніки, призвела до загибелі тисяч українців», — прокоментував дані дослідження фахівець RUSI з наземних військових дій Джек Уотлінг.

У звіті повідомляється, що одна з досліджених російських ракет - крилата ракета 9M727, яка може маневрувати на низькій висоті, уникаючи радарів, і вражати цілі за сотні кілометрів, містила в собі 31 компонент, виготовлений в інших країнах світу.

А, скажімо, російська крилата ракета Х-101, яка була використана для ударів по українських містах, включно з Києвом, також мала 31 іноземний компонент із частинами, виготовленими, зокрема, американською корпорацією Intel та компанією Xilinx, що належить AMD.

Читайте також: Російська оборонка: коли вкрасти треба, але уже нема де

У дослідженні RUSI йдеться, що багато іноземних компонентів коштують лише кілька доларів, і російські компанії могли купити їх до початку повномасштабного вторгнення в Україну через російських або міжнародних дистриб’юторів, оскільки вони могли використовуватися в невійськових цілях. Проте понад 80 мікрочіпів, виготовлених на Заході, перебували під експортним контролем США принаймні з 2014 року, що означає, що для їх доставки до росії потрібна була ліцензія.

Висновки розслідування показують, що російська армія все ще сильно залежить від іноземних мікрочіпів для всього - від тактичних радіостанцій до безпілотників і високоточних боєприпасів далекої дії, і що західні уряди не поспішали обмежувати доступ росії до цих технологій після початку російської агресії проти України в 2014 році.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста і села України, вбивають мирне населення. Збройні сили рф зазнають великих втрат. За даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 8 серпня вони становили 42 340 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-