Прокуратура відкрила понад 1,4 тисячі справ щодо злочинів проти дітей

Прокуратура відкрила понад 1,4 тисячі справ щодо злочинів проти дітей

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну прокуратура відкрила 1451 кримінальне провадження за фактами злочинів проти дітей.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив заступник генерального прокурора Ігор Мустеца.

“З 24 лютого і дотепер ми розпочали 1451 кримінальне провадження. З них 486 були зареєстровані, внесені відомості до ЄРДР безпосередньо прокурорами, які працюють на місцях. Це загальна цифра справ, які здійснюються різними органами досудового розслідування”, - розповів заступник генпрокурора.

Він уточнив, що у кожному регіоні є платформа, де ювенальні прокурори діють спільно з представниками усіх правоохоронних органів і зосереджують зусилля на виявленні таких фактів, їх реєстрації та подальшому розслідуванні.

“Зокрема, 668 (проваджень - ред.) у нас є за фактами загибелі, поранення і сексуального насильства проти дітей. 777 - за фактами нападу на установи і заклади, які стосуються дітей. Інші - це, зокрема, примусове переміщення дітей”, - сказав посадовець.

Мустеца закликав кожного, хто став свідком або постраждав від воєнного злочину, не боятися повідомляти про це правоохоронцям: “Для цього можна скористатися єдиною платформою warcrimes.gov.ua, вона є у загальному доступі, її Офіс генерального прокурора створив для документування воєнних злочинів”.

Читайте також: Від початку вторгнення в Україні зникли безвісти 4 242 дитини, понад 200 - досі шукають

Своєю чергою радниця - уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук нагадала, що у понеділок була запущена інформаційна єдина державна платформа з розшуку дітей “Діти війни”.

За її словами, важливо правильно зробити саме перші кроки, бо від них залежатиме, наскільки швидко вдасться розшукати дитину, як швидко вона зможе повернутися додому.

“Для того, щоб ці перші кроки були зроблені правильно і швидко, був розроблений портал “Діти війни”. Зараз кожен, хто завітає на нього, зможе побачити страшний лічильник, який оновлюється щодня”, - сказала Герасимчук, котра також є координаторкою цієї інформаційної платформи.

Саме на цьому сайті буде щоденно оновлюватися статистика з кількості загиблих і поранених дітей, а також тих, які перебувають у розшуку або були примусово депортовані та переміщені.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни загарбники депортували понад 5,7 тисячі українських дітей

Також на цьому сайті можна буде побачити цифри щодо дітей, яких уже знайшли й повернули до родин.

За словами посадовиці, ця платформа допоможе відповідним органам - МВС, Нацполіції, Офісу генпрокурора, Національному інформаційному бюро - якомога швидше збирати необхідні дані, щоб здійснювати пошукові дії щодо дітей і повертати їх.

Герасимчук закликала громадян, які мають інформацію про місце перебування розшукуваної дитини на території України, або яким відомо про факт депортації, переміщення дітей на тимчасово захоплені території чи до рф, а також всіх, хто загубив або знайшов дитину, повідомити про це через портал “Діти війни”.

“І ця інформація одразу надійде до відповідних органів. Можливо, ваші рішучі кроки допоможуть швидше повернути дитину назад до України і возз'єднатися їй з родиною”, - зазначила Герасимчук.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Дар’ї Герасимчук унаслідок війни 693 дитини поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти і щонайменше 5 754 були примусово переміщені чи депортовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-