Сила демократичного світу добре відчувається на полі бою в Україні - Зеленський

Сила демократичного світу добре відчувається на полі бою в Україні - Зеленський

Звернення
Укрінформ
На полі бою в Україні цими тижнями добре відчувається сила демократичного світу - міжнародних партнерів, які постачають нашій державі сучасне й ефективне озброєння.

Про це Володимир Зеленський сказав у відеозверненні, передає Укрінформ.

Бажаю здоровʼя, шановні українці!

Сьогодні почалось виконання Ініціативи щодо експорту українського зерна та іншої агропродукції з наших портів на Чорному морі. Перше судно, яке перевозить 26 тисяч тонн кукурудзи, вийшло з порту Одеси.

Станом на зараз ще не час робити будь-які висновки і прогнозувати подальші події. Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі. Наразі все залежить від виконання безпекових параметрів Ініціативи, а це відповідальність партнерів, в першу чергу – Організації Обʼєднаних Націй і Туреччини.

У нас не може бути ілюзії, що росія просто утримається від спроб зірвати український експорт. росія послідовно провокувала голод в країнах Африки і Азії, які традиційно імпортували значні обсяги українського продовольства. А зараз – в умовах надзвичайної спеки, як цьогоріч в Європі, загроза цінової кризи і певного продовольчого дефіциту є також і для частини європейських країн. Тож, подивимось – як працюватимуть домовленості і чи дійсно буде безпека.

Своєї черги на відправку вже чекають 16 суден, і ми готові зробити належний внесок у стабілізацію світового ринку продовольства. Для нашої держави це теж має значну користь – і питання не лише у мільярдах доларів валютної виручки.

У вирощуванні експортних аграрних культур задіяні близько півмільйона українців, а якщо додати суміжні галузі, то це плюс мільйон робочих місць. Звідси й відповідна державна увага до виконання експортної Ініціативи. Це дійсно потрібно нашим людям.

Говорив сьогодні з Президентом Франції Еммануелем Макроном, зокрема і про відновлення нашого аграрного експорту морем. Загалом, переговори тривали півтори години і були дуже змістовними: відносини в оборонній сфері, перш за все. Великий спектр безпекових питань – дякую за вже передану допомогу Україні, яка ефективно захищає нас на полі бою. Також обговорили макрофінансову підтримку для нашої держави – я попросив пана Президента допомогти нам розблокувати макрофін, який загальмувався в Європі.

Хочу нагадати усім лідерам, що це 9 мільярдів євро. Це не дрібниці для нас, а важливі соціальні речі – це наші пенсії, це наші заробітні плати, підтримка для переселенців, і тому ми очікуємо відповідні рішення конкретних державних діячів.

Пан Президент Франції поінформував мене про результати свого турне країнами Африки – ми зараз посилюємо цей напрямок нашої зовнішньої політики. Я запросив Президента Макрона взяти участь в онлайн-саміті Кримської платформи, який відбудеться незабаром.

Минулого року ми створили Кримську платформу і розвиваємо цей формат – попри всі загрози і відчутну дипломатичну протидію Росії. За роки окупації Росія перетворила Крим на великий військово-тюремний табір – і десятки тисяч людей стали його жертвами. Крим став плацдармом для ударів по вільній території нашої країни... Слабка та недостатньо принципова реакція на окупацію Криму в 14-му році і в наступні роки стала однією з передумов того, що російська агресія змогла розростись до таких масштабів. Поступово відновимо справедливість і щодо нашого Криму.

Ситуація на полі бою за минулу добу не зазнала суттєвих змін. Продовжуються жорстокі бої на Донбасі, на Харківщині, продовжується боротьба за південь нашої держави... Українська артилерія і розвідка зробили вже багато для того, щоб знизити вогневий потенціал окупантів, – і це відчувається.

Хочу сьогодні подякувати усім нашим воїнам, які руйнують російську логістику, які знищують боєзапас окупантів і які не залишають окупантам жодного безпечного місця на нашій землі.

І також хочу подякувати зараз партнерам – усім, хто постачає Україні сучасну і ефективну артилерію, ракетні системи. Сила демократичного світу добре відчувається на полі бою в Україні цими тижнями.

І сьогодні ж відбулась чергова розмова у форматі Україна – Сполучені Штати – три на три – Андрій Єрмак та Джейк Салліван, Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен, Валерій Залужний та Марк Міллі. Це наш постійний формат, який вже дозволив зробити фундаментальний внесок у захист усього вільного світу. Скоординували наступні кроки в підтримці України.

Вічна слава усім, хто бореться за свободу! Слава Україні

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-