Родини захисників «Азовсталі» просять світ засудити вбивство військовополонених в Оленівці

Родини захисників «Азовсталі» просять світ засудити вбивство військовополонених в Оленівці

Укрінформ
Асоціація родин захисників «Азовсталі» звернулася до міжнародної спільноти з проханням підтримати Україну та засудити дії російської федерації.

Як передає Укрінформ, про це Асоціація родин захисників «Азовсталі» повідомляє у Телеграмі.

«29 липня 2022 року російська федерація вчергове вчинила воєнний злочин - цинічно вбила понад 50 військовополонених, вивезених з комбінату «Азовсталь», яких утримували в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області», - ідеться в повідомленні.

Як зауважили в асоціації, захисники Маріуполя упродовж 85 днів у надскладних умовах, без достатньої кількості їжі, води, медикаментів тримали оборону міста і відтягували на себе найбільш боєздатні підрозділи російської армії. Усі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі.

Зазначається, що за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН, з 16 по 20 травня 2022 року було проведено операцію щодо порятунку заблокованих на території комбінату «Азовсталь» оборонців Маріуполя і під гарантії з боку цих міжнародних організацій їх було вивезено на непідконтрольну Україні територію з гарантією подальшого обміну.

Читайте також: Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих у Оленівці військових - омбудсмен

«Саме ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя і здоров’я українських воїнів. Російська сторона взяла на себе зобов'язання перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров’я українських захисників. 29 липня ця гарантія була цинічно порушена. Росія – держава-терорист, яка діє всупереч міжнародному гуманітарному праву, ігнорує міжнародні норми у галузі прав людини, здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид українського народу», - ідеться у зверненні.

Тому, Асоціація родин захисників «Азовсталі» звертається до міжнародної спільноти з проханням підтримати Україну та засудити ці дії росії.

Воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид українського народу, який відбувається в ХХІ столітті, мають бути покарані.

«Міжнародна спільнота доручила МКЧХ особливу роль у контексті дотримання міжнародного гуманітарного права, у тому числі здійснювати контроль за дотриманням прав військовополонених. На сьогодні це єдина Організація у світі, яка відповідно до мандата, повинна мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях, де їх утримують; мати можливість проводити бесіди без свідків з військовополоненими; з'ясовувати їхній фізичний, психологічний стан, умови утримання, стан надання медичної допомоги тощо», - ідеться у зверненні.

Читайте також: російські дипломати офіційно закликали стратити «азовців» - в ОП відреагували

Асоціація родин захисників «Азовсталі» вимагає визнати росію державою-спонсором тероризму, яка не дотримується норм Женевських конвенцій та порушує усі правила ведення війни. Також вимагає від ООН та МКЧХ, які гарантували збереження життя українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений росією та направити своїх представників на територію колонії в смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області з метою інспекційної місії для з’ясування обставин трагедії, стану здоров’я поранених та інших військовополонених, сприянні у передачі тіл загиблих військовополонених українській стороні.

Як повідомлялося, Генеральний штаб Збройних сил України заявив, що росіяни навмисно обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені.

У селищі Оленівка під Маріуполем на Донеччині розташовані дві фільтраційні тюрми загарбників. Тут утримуються колишні правоохоронці, проукраїнські активісти, «неблагонадійні» до винесення вироку або проходження фільтрації, волонтери, які евакуювали маріупольців. Також була інформація, що сюди привезли з Маріуполя полонених українських військових.

Читайте також: Червоний Хрест намагатиметься «отримати доступ» до колонії в Оленівці – речник

За наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Зі свого боку Патронатна служба «Азову» заявила, що перевіряє список загиблих і поранених в Оленівці Донецької області, який виклали росіяни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-