Human Rights Watch оприлюднила звіт про злочини рф на півдні України

Human Rights Watch оприлюднила звіт про злочини рф на півдні України

Укрінформ
Правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала злочини рф на півдні - катування, нелюдське поводження, довільні затримання і незаконні позбавлення волі цивільних.

Про це йдеться у звіті організації, передає Укрінформ.

 "Російські сили перетворили окуповані райони півдня України на вир страху і дикого беззаконня... Катування, нелюдське поводження, а також довільні затримання і незаконне позбавлення волі цивільних осіб входять до очевидних воєнних злочинів, які ми задокументували", - каже старший дослідник Human Rights Watch щодо України Юлія Горбунова.

Читайте також: Австрійським прокурорам дозволили розслідувати воєнні злочини рф в Україні

Звірства, скоєні російськими військами на Київщині, вже викликали шок в усьому світі, однак цей звіт Human Rights Watch проливає світло на  події на  півдні, де російські окупаційні сили жорстко контролюють доступ до інформації.

HRW поговорила з 71 людиною у Херсонській та Запорізькій областях, які розповіли про 42 випадки, коли російські сили утримували людей без зв'язку із зовнішнім світом або коли люди зникали після затримання. 

Читайте також: Від початку повномасштабної війни прокурори зафіксували понад 36 тисяч злочинів росіян

«Опитані розповідали, що їх катували або були свідками тортур шляхом тривалого побиття, а в деяких випадках – електричним струмом», – йдеться у звіті, додаючи, що травми включали сильні опіки; порізи; струси мозку; зламані зуби; зламані кістки, включаючи ребра; і розбиті кровоносні судини.

У звіті також задокументовані тортури трьох тероборонців, які утримувалися як військовополонені, і зазначається, що двоє з них загинули.

Читайте також: Перші справи про воєнні злочини рф в Україні можуть розглянути у Гаазі вже взимку – Bloomberg

Нагадаємо: Женевські конвенції дозволяють протиборчим сторонам у міжнародному конфлікті тримати комбатантів у полоні або на війні, а також інтернувати цивільних осіб за певних обставин, наприклад, якщо вони вважаються серйозною та постійною загрозою для влади, яка їх утримує.

Читайте також: Звіт ОБСЄ про воєнні злочини в Україні викликає тривогу - МЗС Франції

Катування та нелюдське поводження заборонені і, якщо вони пов’язані з конфліктом, є воєнними злочинами. Політичних лідерів можуть звинуватити у воєнних злочинах за зловживання, скоєні їхніми військовими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-