Від початку вторгнення СБУ нейтралізувала понад 1,2 тисячі кібератак

Від початку вторгнення СБУ нейтралізувала понад 1,2 тисячі кібератак

Укрінформ
З початку повномасштабної агресії російської федерації Служба безпеки нейтралізувала понад 1,2 тис. кіберінцидентів і кібератак на інформаційні системи органів державної влади та критичної інфраструктури України.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомила у Телеграмі.

Серед них – об’єкти Укрзалізниці, Укренерго, фінансові і телекомунікаційні компанії.

Так, у Києві співробітники кібердепартаменту СБУ затримали хакера, який спеціалізувався на викраденні інформації з обмеженим доступом, що циркулює в електронних системах вітчизняних та іноземних компаній і банків.

Читайте також: В Україні створили серйозну систему захисту від кібератак – Данілов

“Для одержання несанкціонованого доступу до комп’ютерних мереж він створював спеціалізоване шкідливе програмне забезпечення. Потім цілеспрямовано розповсюджував його через електронні пошти банків і підприємств, і таким чином отримував віддалений доступ до їх цифрових систем”, - ідеться у повідомленні.

Ці відомості хакер “зливав” в анонімні інтернет-платформи, які адміністрували представники російських спецслужб.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, банківські картки та мобільні телефони з доказами злочинної діяльності.

Зловмиснику повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Кібератаки з росії: директор ФБР зустрівся з українськими правоохоронцями

У Донецькій областіі СБУ викрила російського агента, який організував трансляцію прокремлівського контенту на тимчасово захопленій території регіону. Ним виявися місцевий житель, який був залучений спецслужбами рф до проведення підривної діяльності проти України. Він використовував розроблений власноруч мобільний додаток для операційних систем Android, Apple і телевізорів з підтримкою технології Smart TV. Відповідні “ефіри” проросійські агітатори використовували для поширення гасел на підтримку загарбників і виправдовування їхніх злочинів, у тому числі на сході України.

Ворожого агента вдалося вивести на підконтрольну Україні територію, де його і затримали співробітники СБУ. Чоловіку оголосили про підозру за 436-ю статтею Кримінального кодексу України (пропаганда війни).

У Черкаській області працівники СБУ затримали ще одного прокремлівського пропагандиста. Зловмисник популяризував російські угруповання та підтримував їхні злочинні дії щодо вбивств українців, у тому числі під час ракетних ударів по цивільній інфраструктурі. Деструктивний контент він оприлюднював у вигляді агітаційних дописів і репостів у російській соцмережі “одноклассники”.

Читайте також: Війна росії проти України супроводжується сплеском кібератак у світі — ЄС

Як повідомляв Укрінформ, 20 липня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації попередила про розповсюдження небезпечного файла з назвою “Доповідь0507224.ppt”. Він містить зображення-мініатюру, на якій згадується оперативне командування “Південь”. Відкриття документа зрештою призведе до виконання на комп’ютері шкідливої програми-стілера AgentTesla та викрадення інформації. Фахівці припускають, що кібератака була спрямована на державні організації України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-