Війна росії проти України супроводжується сплеском кібератак у світі — ЄС

Війна росії проти України супроводжується сплеском кібератак у світі — ЄС

Заява
Укрінформ
Після початку неспровокованої та злочинної агресії проти України росія значно посилила ворожу кібернетичну діяльність проти країн ЄС та усього світу, що створює ризики побічних ефектів, непорозумінь та ескалації напруги у глобальному вимірі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у Декларації високого представника ЄС від імені всіх країн Європейського співтовариства, що оприлюднена на сайті Європейської Ради.

«Неспровокована та нічим не виправдана військова агресія росії проти України супроводжувалася суттєвим зростанням ворожих кібернетичних дій, включаючи залучення вражаючої кількості хакерів та хакерських груп для невибіркових атак проти важливих установ по усьому світу. Це збільшення ворожої активності, в контексті війни проти України, створює неприйнятні ризики побічних ефектів, непорозумінь та ескалації», - йдеться у документі.

У цьому контексті, декларація нагадує рішуче засудження Євросоюзом та кожною з країн-членів ЄС кібернетичну атаку проти України від 14 січня 2022 року, а також атаку на супутникову мережу KA-SAT, відповідальність за яку покладається на російську федерацію.

«Нещодавні DDoS-атаки проти кількох країн-членів ЄС та партнерів, які були здійснені проросійськими хакерськими угрупованнями, є ще одним прикладом підвищення рівня кібернетичних загроз, які фіксуються ЄС та його країнами-членами. Ми рішуче засуджуємо таку неприйнятну поведінку у кібернетичному просторі, та висловлюємо солідарність з усіма країнами, які стали жертвами таких атак», - зазначається у Декларації ЄС.

Країни ЄС висловили намір провести розслідування та відповісти на ці ворожі кібернетичні дії, які спрямовані проти міжнародного миру, безпеки та стабільності, включаючи безпеку Європейського Союзу та його країн-членів, безпеку європейських демократичних інституцій, громадян, бізнесу та громадянського суспільства.

Європейський Союз нагадав про необхідність для всіх країн-членів ООН дотримуватися правових зобов’язань в рамках ООН щодо відповідальної поведінки держав у кібернетичному просторі з метою забезпечення міжнародного миру, безпеки та стабільності.

«Ми продовжуємо щільний моніторинг ситуації для того, щоб вжити подальших кроків, де це буде необхідним, щоб запобігати та протидіяти такій шкідливій поведінці у кібернетичному просторі», - йдеться у Декларації.

Читайте також: російські хакери більш як місяць інтенсивно атакують Латвію

Як повідомлялося, у червні 2017 року Євросоюз створив так званий «набір інструментів кібернетичної дипломатії» з метою спільного реагування на зловмисну кібернетичну діяльність. Це дозволяє ЄС та його державам-членам вводити в разі необхідності обмежувальні заходи, санкції та інші інструменти для реагування та стримування кіберзагроз проти ЄС та його держав-членів. На цей час такі санкції, що передбачають заморожування активів та заборону на подорожі ЄС вжив проти ряду фізичних осіб та установ в Росії, Китаї та КНДР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-