«Бук» і «С-300»: у ЗСУ розповіли, які ракети і чим збивають найчастіше

«Бук» і «С-300»: у ЗСУ розповіли, які ракети і чим збивають найчастіше

Відео
Укрінформ
Наразі росія застосовує більш старе озброєння, зокрема, - ракети радянського виробництва, бо перейшла до заощадження іншої високотехнологічної і дороговартісної техніки. При цьому ЗСУ частіше за все збивають ракети, які летять зі швидкістю близько 900 кілометрів на годину

Про це під час брифінгу в Медіа Центрі Україна — Укрінформ поінформував речник Командування Повітряних сил Збройних сил України, полковник Юрій Ігнат.

Серед іншого, він зазначив, що противник уже десь 2,5 місяці не залітає у повітряний простір України, підконтрольний нашим силам оборони.

За словами Ігната, рф змінила свою тактику застосування озброєння і діє з території білорусі, росії, Чорного та Каспійського морів, запускаючи по Україні крилаті ракети різних типів - як радянського виробництва, так і більш технологічні ракети.

Читайте також: Зеленський: росія випустила по українських містах вже 2960 ракет

“Що стосується ракетного озброєння, яке противник застосовує, то він, передусім, перейшов на ракети радянського виробництва. Уже багато йде розмов про те, що у противника вичерпуються запаси високотехнологічних ракет. Це можна пояснити лише тим, що противник все ж заощаджує таку високотехнологічну і дороговартісну техніку, озброєння, щоб погрожувати ним у подальшому усьому світу, як вони це роблять завжди”, - уточнив речник Командування Повітряних сил ЗСУ.

Тому, як поінформував Ігнат, наразі ворог застосовує такі ракети, як Х-22, Х-59, Х-31 - на різних напрямках.

При цьому, говорячи про протиповітряну оборону, речник запевнив, що наразі робиться усе можливе, щоб збивати якомога більше російських ракет - зенітно-ракетними військами, і українською авіацією, повітряними силами.

Читайте також: У Чорному морі росія тримає чотири кораблі із 24 ракетами «Калібр»

У свою чергу представник Командування Повітряних сил ЗСУ уточнив, що збити крилату ракету — річ непроста.

“Частіше за все збиваються ракети, які летять з швидкістю близько 900 кілометрів на годину, це їхня така типова швидкість, і це - ракети "Калібр", типу Х — Х-101, Х-55, тощо. Ці ракети ще є більш-менш вірогідними, більш реалістичними цілями, які ми можемо збивати нашим озброєнням, яке є наразі у Повітряних силах. А це - і переносні зенітні ракетні комплекси, і зенітні ракетні комплекси “Бук М-1”, “С-300”, що є на озброєнні у Повітряних сил, і ППО Сухопутних військ”, - сказав Ігнат.

Він також зазначив, що є уже близько 10 випадків збиття крилатих ракет рф винищувачами, які перехоплюють ці цілі, завдяки взаємодії з органами бойового управління і офіцерами цього управління, які наводять наші винищувачі на ракети і, відповідно, їх перехоплюють та вражають своїми вогневими засобами.

Окремо Ігнат заявив, що набагато складніше збивати ракети оперативно-тактичних комплексів, таких, як “Іскандер” (сучасний оперативно-тактичний комплекс) та “Точка-У” (радянський комплекс).

“Точка-У” летить зі швидкістю у більше 4 тисячі кілометрів на годину, вона летить по балістичній траєкторії, по дузі. А фактично “Іскандер”, нова версія оперативно тактичного комплексу, летить зі швидкістю більше 8 тисяч кілометрів на годину. Тому така ціль є надзвичайно важкою і складною, і тому, на жаль, їх збивати так ефективно, як збиваються крилаті ракети, не можемо”, - поінформував Ігнат.

Також речник Командування Повітряних сил ЗСУ заявив, що такі ракети, як Х-22, яка влучила у Кременчуці у ТЦ, і як Х-31, теж є надзвичайно швидкісними, і протикорабельна ракета “Онікс” теж - тож є надзвичайно складними цілями для нашої протиповітряної оборони.

Читайте також: Поліція встановила 20 осіб зі списку безвісти зниклих після обстрілу ТЦ у Кременчуку

“Якщо є можливість, то їх, звичайно, можна збити. Але це дуже складна ціль для тих засобів, які ми наразі маємо на озброєнні. А на озброєнні наразі є засоби, які вироблялися ще у 80-х роках, а розроблялися — у 60-х роках. Це стосується як винищувальної авіації, так і зенітно-ракетних військ”, - сказав він.

Ігнат, серед іншого, уточнив, що наразі є серед збитих ЗСУ повітряних цілей рф - 217 ворожих літаків, 188 вертольотів, а також — 665 БПЛА рф оперативно-тактичного рівня.

Як повідомлялося, Повітряні сили Збройних сил України 10 липня знищили командно-спостережний пункт, польовий склад боєприпасів та до десяти бойових броньованих машин противника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-