У штаб-квартирі НАТО представили експозицію воєнних злочинів росії в Україні

У штаб-квартирі НАТО представили експозицію воєнних злочинів росії в Україні

Відео
Укрінформ
У штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі представлена експозиція «Russian War Crimes House», що містить фото- та відеодокази воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних російськими загарбниками під час вторгнення в Україну.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це дуже важлива експозиція для НАТО, також вона важлива і для кожного з нас особисто. Коли ви бачите ці зображення, відчуваєте ці емоції, це означає, що війна приходить у ваш дім та вбиває ваших людей, жінок, дітей. Це почуття зовсім іншого роду, це зачіпає вас як людину. Я думаю, що дуже важливо для всіх – бачити цю експозицію. Саме тому ми приймаємо її у штаб-квартирі НАТО», - зауважила помічниця генерального секретаря НАТО з громадської дипломатії посол Байба Браже.

Вона нагадала, що Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів, скоєних росією в Україні, і союзники по НАТО допомагатимуть МКС у цьому розслідуванні.

Читайте також: Фіксація воєнних злочинів. Подання 14 історій на розгляд Міжнародного кримінального суду в Гаазі

«Дуже важливо, щоб це розслідування продовжувалося. Всі союзники будуть допомагати у цьому слідстві, надавати докази, надсилати людей на допомогу. Важливо, щоб винні понесли покарання», - додала представниця Альянсу.

Своєю чергою, представниця України при НАТО, посол Наталія Галібаренко нагадала, що вперше ця експозиція була представлена у Давосі і стала однією з головних подій Всесвітнього економічного форуму.

«Ми хотіли зробити це саме у приміщенні штаб-квартири НАТО, щоб люди на власні очі побачили фото- та відеодокази того, що відбувалося і продовжує відбуватися в Україні. Це тисячі зруйнованих життів, це воєнні злочини. Важливо, щоб ця тема не зникала з порядку денного. Іноді найкращий спосіб – це показати саме такі, іноді жорсткі фото й відео», - сказала посол України.

Читайте також: Шмигаль: росія здійснює геноцид українського народу, але ми боремось

Вона зауважила, що окремі країни Альянсу беруть участь у розслідуванні воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних в Україні під час російського вторгнення. Ця тема також залишається у сфері уваги усього Альянсу. Посол України нагадала, що у заключній заяві Саміту НАТО в Мадриді також прозвучав заклик розслідувати воєнні злочини в Україні. Лідери НАТО привітали зусилля країн-союзниць, що надають практичну допомогу у цьому та надсилають в Україну групи розслідувачів.

«Головне – це правильна фіксація цих злочинів та усього, що відбувається. Ми зараз робимо важливу справу – чітке документування всіх фактів. Прямо на місце подій виїжджають міжнародні експерти, які діють під егідою Міжнародного кримінального суду, і також все це фіксують. Тому, коли росія постане перед судом та відповідатиме за свої злочини, ця справа буде повністю представлена документально», - додала український дипломат.

У заході у форматі відеозвернення взяли участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, посол України Антон Кориневич, особисто до учасників заходу звернувся мер тимчасово захопленого Мелітополя Іван Федоров.

Читайте також: Розслідування сексуальних злочинів росіян здійснюється і без заяв потерпілих

Експозиція буде представлена в брюссельській штаб-квартирі НАТО до 15 липня 2022 року.

24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України, проводить ракетні обстріли та бомбардування мирних міст і селищ, цілеспрямовано руйнує інфраструктуру та вбиває цивільне населення. На боротьбу із російськими загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення НАТО та окремі союзники Альянсу виявили солідарність з Україною та надають їй політичну, фінансову, економічну, військову і гуманітарну підтримку. Як зазначили під час обговорення ситуації в Україні учасники Мадридського саміту НАТО, Альянс допомагатиме Україні так довго, як це буде необхідно для досягнення перемоги над російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-