Засуджені за воєнні злочини в Україні можуть утримуватись в інших країнах - Голова ВС

Засуджені за воєнні злочини в Україні можуть утримуватись в інших країнах - Голова ВС

Укрінформ
Голова Верховного суду Всеволод Князєв не виключає можливість того, що засуджені за воєнні злочини в Україні і військовополонені триматимуться у місцях позбавлення волі в інших країнах.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

За словами голови ВС, зрозуміло, що росія не сприйматиме і не виконуватиме вироки українських судів, але щойно ці особи будуть перетинати кордон і опиняться на території інших країн, їх мають затримувати і передавати для відбування покарання.

“Питання ще є — де вони будуть відбувати покарання? Чи будуть вони відбувати покарання в Україні, чи вони будуть відбувати покарання за кордоном?” - сказав Князєв, зауваживши, що це має бути питанням міждержавної угоди.

У цьому зв'язку він висловив думку, що велику кількість військовополонених і злочинців Україна буде не в змозі прогодувати. Крім того, є побоювання міжнародної спільноти, що в Україні до цих осіб може бути гірше ставлення в місцях позбавлення волі.

“Тому на сьогодні як основна ідея обговорюється можливість тримання цих військовополонених і засуджених у місцях позбавлення волі за межами України, хоча би частково. Можливо, це буде частково в Україні, частково – за кордоном”, - сказав голова ВС.

Стосовно розподілу справ між Україною та Міжнародним кримінальним судом Князєв зауважив, що українські суди могли б розглядати всі справи щодо всіх воєнних злочинів, вчинених на території України, за винятком тих, які розглядатиме МКС.

“Зрозуміло, що потужності МКС є дуже обмеженими, і розглянути тисячі або десятки тисяч злочинів, які були вчинені на території України, ця установа, на жаль, не зможе. Тому, я думаю, що МКС має зосередитись на розгляді найбільш важливих справ, що стосуються політичного і військового керівництва російської федерації — це теж буде велика кількість справ. А що стосується злочинів, які вчинені менш впливовими особами – офіцерами і солдатами російської федерації, то вони мають розглядатися судами України з винесенням відповідних вироків”, - зазначив голова Верховного суду.

Читайте також: Гуманітарне розмінування піротехнічними підрозділами МВС України. Міжнародна допомога

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-