Україна у березні-травні повернула 103 цивільних, яких незаконно утримувала рф

Україна у березні-травні повернула 103 цивільних, яких незаконно утримувала рф

Укрінформ
Україні вдалося у період з березня по травень повернутися 103 цивільних, яких росія незаконно утримувала.

На цьому віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук наголосила в інтерв'ю Укрінформу.

«Нам вдалося повернутися 103 людини тільки під час обмінів, які ми проводили. Їх було 14 за останні три місяці. Тобто, у березні, квітні та травні. Зараз вже обмінами я не займаюся. Тому не знаю, якою буде концепція роботи. Можливо вона буде іншою. Але поки я керувала координаційним штабом, ми відмовлялися проводити обміни військовополоненими, якщо у переліку не було цивільних, яких нам просто віддавали. Якщо у переліку серед цих цивільних не було хоча б однієї або двох жінок. Тобто, це було обов’язковою вимогою», - сказала Верещук.

Читайте також: Загарбники депортували до росії 1,2 мільйона українців - Верещук

За її словами, нині також відбувалися обміни цивільними.

Представниця уряду зазначила, що це загалом величезна проблема, бо механізму повернення цивільних немає. «Тобто, формально тиснути через, наприклад, Женевські конвенції неможливо, бо ми не обмінюємо цивільних. Немає такого формату, як обмін цивільними. росія їх захопила як терорист, з метою утримування, аби щось виторгувати. Ми їм одразу пояснили, що це неможливо», - сказала Верещук.

Читайте також: Україна намагалась відкрити 350 гумкоридорів, через дії росії спрацювали лише 165 - Верещук

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що росія незаконно утримує у в’язницях понад 1500 цивільних українців, серед яких є волонтери, активісти, журналісти, священники, депутати місцевих рад, старости.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-