росія використала в Сирії програму дезінформації, аналогічну у війні з Україною

росія використала в Сирії програму дезінформації, аналогічну у війні з Україною

Укрінформ
Користуючись підтримкою влади рф, низка авторів публікувала неправдиві відомості про діяльність "Білих касок", застосування хімзброї та інші події періоду війни у Сирії, стверджується в доповіді ISD та The Syria Campaign.

Про це, як передає Укрінформ, повідомляє Deutsche Welle.

"Росія використовує в Україні ту ж програму дезінформації, яку ми бачили в Сирії. Багато хто з кар'єрних конспірологів, яких ми досліджували для цієї доповіді, зараз розповсюджують брехню про військові злочини, що скоюються в Україні", - стверджують автори.

У доповіді Міжнародного Інституту стратегічного діалогу (ISD) та проєкту The Syria Campaign, оприлюдненій у неділю, 19 червня, зазначається, що російська влада підтримувала мережу дезінформаторів, які протягом років публікували в інтернеті неправдиві відомості про події в Сирії.

Читайте також: росія збільшила кількість провокацій в Сирії - WSJ

Зазначається, що загалом автори дослідження проаналізували публікації 28 користувачів інтернету - як окремих осіб, так і організацій, що опублікували 47 тисяч твітів та 817 постів у Facebook у період з січня 2015 по грудень 2021 року.

"Попри наявність численних доказів тортур, застосування хімічної зброї, невибіркових і цілеспрямованих бомбардувань цивільного населення, відносно невелика кількість прихильників конспірології - іноді в рамках підтримуваної росією кампанії дезінформації, а іноді під впливом дезінформаційних тез росії - зуміли спотворити факти кинути довгу тінь сумніву на політичні дебати щодо Сирії, у деяких випадках загальмувавши політичні дії міжнародного співтовариства, коли вони були вкрай необхідні", - такі висновки роблять автори документа.

Читайте також: До Сирії знову прибуло російське судно з краденим українським зерном – CNN

За словами експертів, з якими спілкувалися дослідники, дезінформаційні атаки на Сирію "дозволили проводити політику проти надання притулку, переслідувати та ображати гуманітарних працівників та тих, хто перебуває на передовій (під час надання допомоги мирному населенню - ред.), сприяли перетворенню режиму Асада на норму і дозволили російському президентові володимиру путіну застосувати таку ж тактику в Україні".

Згідно з доповіддю, однією з головних цілей для дезінформаторів стала організація "Білі каски", яка рятувала мирних жителів під час війни в Сирії. Саме "Білі каски" першими повідомили про застосування хімічної зброї військами президента Сирії Башара Асада у 2017 році. Внаслідок цієї атаки загинули як мінімум 83 людини, зокрема діти.

Згодом використання токсичних хімікатів у ході військових зіткнень у Сирії, зокрема у Хан-Шейхуні в провінції Ідліб, підтвердили експерти ООН та ОЗХВ. Проте дезінформатори, діяльність яких вивчили в ISD, намагалися подати ці атаки як постановочні сцени.

Читайте також: Кислиця порівняв путінізм із COVID-19: Має бути переможений у всьому світі

Автори доповіді звертають особливу увагу на британського блогера Ванессу Білі. За їхніми відомостями, вона неодноразово прилітала до москви для зустрічей із заступником міністра внутрішніх справ рф Михайлом Богдановим та офіційним представником МЗС росії Марією Захаровою. "Її (Ванеси Білі - ред.) конспірологічні теорії росія представляла в Раді безпеки ООН як докази (які дискредитують "Білі каски" - ред.)", - стверджується в доповіді.

У доповіді йдеться, що експерти, з якими спілкувалися його автори, дійшли висновку, що "міжнародне невтручання в Сирії, якому частково сприяла російська кампанія з дезінформації, - уможливило вторгнення в Україну".

Як повідомляв Укрінформ, на тимчасово захоплених територіях Запорізької області загарбники розповсюджують фейкові газети, де подають сфабриковані заяви головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича про нібито "втрату Запоріжжя" та "відчай".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-