Військовим на Азовсталі вже нічим було відбиватися і вони могли загинути без бою – полк «Азов»

Військовим на Азовсталі вже нічим було відбиватися і вони могли загинути без бою – полк «Азов»

Відео
Укрінформ
У захопленому російськими військами Маріуполі українським бійцям на меткомбінаті «Азовсталь» нічим було вже відбиватися і вони могли загинути без бою, тому і пішли на ризикований компроміс.

Про це на Ютубі розповів в.о. командира полку «Азов», майор Микита Надточій з позивним «Раз-Два» кореспонденту Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Він зазначив, що противник, який зайшов у Маріуполь, з самого початку перевищував за кількістю всіх українських захисників у місті в 4-5 разів.

«Менше взводу українських було військових і більше роти російських. Нас з самого початку противник перевищував в кількості майже в чотири рази, а то і в п’ять. Коли вони вже почали давити з усіх сторін, у нас просто не було іншого вибору, як відходити назад. І специфіка міста Маріуполь, вона така, що якщо стати на околицях міста і всім відходити назад, то в принципі всі прийдуть до Азовсталі», - пояснив Надточій.

За його словами, всі бійці відважно захищали місто та знищували і живу силу супротивника, і його військову техніку.

Але потім у захисників закінчилась провізія, закінчилась їжа, закінчилося найголовніше у війні – боєкомплект.

«І перед командиром в принципі постав вибір – або всі бійці повинні без бою загинути, тому що не було чим нормально відбиватися, або піти на отакий дуже ризикований компроміс і, домовившись з іншою стороною під якісь гарантії у присутності третіх сторін, і дочекатися, поки їх обміняють на полонених російської федерації», - уточнив в.о. командира, додавши, що тоді наші хлопці виходили і здавали зброю не військовослужбовцям російської федерації, а своїм командирам.

«Азов» разом з іншими підрозділами гарнізону «Маріуполь» виконав своє завдання в повному обсязі, продовжував битися до кінця. Якщо я би був на боці противника, я би дуже поважав цих хлопців», - підкреслив Надточій.

Він додав, що на момент оборони Маріуполя був командиром другого батальйону окремого загону спеціального призначення «Азов». Він один із перших військових, евакуйованих із Маріуполя, з меткомбінату «Азовсталь» на гелікоптері через тяжке поранення.

Читайте також: Полонені у Маріуполі загарбники казали, що не знали, куди їдуть, але їх «видали» навігатори

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року.

Більше 80 днів українські військові, серед яких був також полк «Азов» тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікують на обмін.

У Центрі стратегічних комунікацій поінформували, що останнім акордом "денацифікації" України рф планує так званий суд над бійцями «Азову».

Наразі питанням звільнення наших бійців займається Головне управління розвідки Міноборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-