Порушення на війні: комісари ООН їдуть в Україну, щоб отримати дані «з перших вуст»

Порушення на війні: комісари ООН їдуть в Україну, щоб отримати дані «з перших вуст»

Укрінформ
Комісари незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні здійснять свою першу місію до нашої країни в період із 7 до 16 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Управління Верховного комісара з прав людини ООН.

"Комісари мають намір відвідати декілька міст в Україні, зокрема Львів, Київ, Харків та Суми, аби отримати інформацію з перших вуст про ймовірні порушення та утиски прав людини й порушення міжнародного гуманітарного права, а також зустрітися з жертвами та свідками, а також внутрішньо переміщеними особами", - йдеться у повідомлені.

Участь у місії беруть три комісари: Ерік Мосе (голова комісії), Ясмінка Джумхур і Пабло де Грейф. Заплановані їх зустрічі з представниками уряду України, включаючи ключових міністрів, представниками громадянського суспільства та агентств ООН.

Зазначається, що незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії проти України з боку російської федерації.

Місія також має мандат на встановлення фактів, обставин та першопричин будь-яких подібних порушень і утисків, а також збір, узагальнення та аналіз доказів таких порушень і утисків, включно з їх гендерним виміром, на випадок будь-яких майбутніх судових розглядів.

Читайте також: Воєнні злочини: Нідерланди хочуть відправити в Україну ще одну групу судмедекспертів

Наприкінці своєї місії до України, 15 червня, комісари проведуть пресконференцію.

Комісія подасть доповіді за підсумками своєї діяльності Генеральній Асамблеї у жовтні 2022 року, та Раді з прав людини ООН – у березні 2023 року.

Читайте також: Воєнні злочини: в Україні відкриють офіс прокурора Міжнародного кримінального суду

Як повідомляв Укрінформ, після консультацій з Україною 45 держав - учасниць ОБСЄ у четвер знову задіяли "московський механізм", який передбачає документування місією експертів порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. Відповідна експертна місія має прибути до України незабаром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-