Україна розповіла в ОБСЄ про викрадення дітей росіянами

Україна розповіла в ОБСЄ про викрадення дітей росіянами

Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ порушила перед країнами-учасницями питання незаконної депортації до рф близько 230 тис. українських дітей та надання за спрощеною процедурою російського громадянства дітям без батьків.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це питання було порушено під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Тітонько Іро, я в росії, мене сюди забрали російські військові. Пишу вам крадькома, мені вдалося дістати телефон на кілька хвилин. Моєї мами вже немає в живих, вона загинула під обстрілом. Кажуть, що я – сирота. Але я не сирота, у мене є ти, у мене є дідусь і бабуся. Тут так багато таких дітей, як я. Кажуть, що нас хочуть залишити в росії. А я не хочу бути в росії! Тітонько Іро, витягніть мене звідси. Я хочу додому, в Україну", - такими словами однієї з викрадених до рф дитини розпочав свій виступ очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк.

Він вказав на те, що з початку повномасштабної війни рф проти України близько семи мільйонів українських дітей були змушені стати дорослими: "Замість колискових пісень слухають повітряні тривоги. Розрізняють політ артилерійських снарядів, мін і крилатих ракет. Звук, який вони ніколи не повинні були почути. Їхні ігрові майданчики усіяні боєприпасами, що не розірвалися. Вони не бігають з м’ячем, а втікають від снарядів, що налітають".

Посол також поінформував іноземних дипломатів про жахливу цифру: лише з лютого 2022 р. внаслідок російської агресії загинули 243 дитини, 446 зазнали поранень, тисячі зазнали психологічних травм і живуть постійно під загрозою.

"Крім того, деякі з них усе ще залишаються у небезпеці навіть після завершення бойових дій. Щонайменше 230 тис. українських дітей депортовано до Росії. І наскільки цинічним може бути підписання напередодні Міжнародного дня захисту дітей указу, який спрощує прийом до російського громадянства українських дітей-сиріт або тих, хто залишився без піклування батьків. Власне, російський президент узаконив викрадення українських дітей", - заявив Цимбалюк.

Дипломат наголосив, що це є грубим порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Конвенції ООН про права дитини 1989 року, а також Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Читайте також: До Бучі повернулися близько 2 000 дітей - ОП

"Але це і є те, що називається державною політикою росії. Спочатку вони приходять убивати батьків, а потім забирають дітей", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Сили опору України чинять запеклий опір агресору та завдають йому важких втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-