Катування людей у Гостомелі: російському військовому повідомили про підозру

Катування людей у Гостомелі: російському військовому повідомили про підозру

Фото
Укрінформ
російський військовий підозрюється у катуванні людей у Гостомелі Київської області.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури військовослужбовцю зведеного підрозділу управління росгвардії у Кемеровській області збройних сил рф повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, у березні під час тимчасового захоплення Гостомеля підозрюваний разом з іншими невстановленими військовослужбовцями рф проводили незаконні обшуки будівель. Вони вибивали двері, розбивали вікна та шукали військовослужбовців Збройних сил України і співробітників правоохоронних органів.

Читайте також: У суді на Полтавщині захист обвинувачених військових рф просить для них мінімального покарання

В одному з будинків росіяни погрожували мирним мешканцям зброєю та змусили їх повністю роздягнутися. У подальшому людей без їжі та води утримували у підвалі, били прикладами по ребрах і ногах, погрожуючи зброєю, імітували страту.

Також російські військові, проводячи так звані фільтраційні заходи, перевіряли документи та відбирали у цивільних осіб мобільні телефони.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу ГУ СБУ в Донецькій та Луганській області.

Читайте також: «Департамент війни» Офісу генпрокурора очолив Юрій Бєлоусов

Як повідомляв Укрінформ, п’ятьом російським військовослужбовцям і трьом "вагнерівцям" заочно повідомили про підозру у вбивстві родини старости села Мотижин та смертельних катуваннях мирних жителів Київської області.

У березні підозрювані прийшли додому до старости села Мотижин Макарівської ОТГ. Вони незаконно позбавили волі та вивезли до місця свого тимчасового базування жінку, її чоловіка та сина. росіяни катували полонених, намагаючись отримати інформацію про Збройні сили України і тероборону. Сину прострелили ногу, а потім вбили пострілом у голову. Аналогічним способом катували і чоловіка старости. Уся родина загинула від множинних вогнепальних поранень.

Іншу потерпілу - жительку села - підозрювані застрілили лише через те, що вона була вдягнута у темний одяг. Після цього її батька взяли у полон і тривалий час тримали у господарчій споруді із зав’язаними очима та зв’язаними руками без води та їжі.

Читайте також: В Україні ліквідували вже близько 29 тисяч 600 російських військових

Серед епізодів, інкримінованих згаданим військовим, - закатовані до смерті двоє членів громадської організації "Патріот".

Також загарбники затримали двох волонтерів, які намагалися провезти в Мотижин гуманітарну допомогу. Після допитів та катувань їх вивезли до лісосмуги і наказали тікати, відкривши по них вогонь в спину. Один з волонтерів загинув від пострілу в голову, інший був поранений. Автомобілі та гуманітарну допомогу росіяни привласнили.

Ще одному потерпілому підозрювані зв’язали руки, прив’язали до квадроцикла та змусили його таким чином бігти майже кілометр. Після допитів, погроз вбивством і побиття його кілька днів утримували у каналізаційній ямі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-