У суді на Полтавщині захист обвинувачених військових рф просить для них мінімального покарання

У суді на Полтавщині захист обвинувачених військових рф просить для них мінімального покарання

Укрінформ
У Котелевському районному суді Полтавської області в справі двох російських військових, які обстрілювали Харківщину, перейшли до дебатів: захист обвинувачених попросив для них мінімального покарання, бо вони «лише виконавці», визнали провину та каються в скоєному.

На засіданні 26 травня дебати почалися з виступу сторони обвинувачення, передає Укрінформ.

За словами прокурорів, у ніч із 23 на 24 лютого з території росії Олександр Бобикін і Олександр Іванов обстрілювали з «Граду» Козачу Лопань і Ветеринарне Харківської області. Внаслідок чого було пошкоджено електропідстанцію, комунальний заклад, житлові будинки та інші об’єкти.

Обвинувачення просить призначити максимальне покарання за інкримінованою статтею – 12 років ув’язнення.

Бобикін під час дебатів сказав, що згоден із обвинуваченням, що все сказане прокурорами відповідає дійсності, і він повністю винуватий. Його захисниця вказала, що пом’якшувальними обставинами є те, що військовий виконував накази командирів, а також визнав провину та щиро кається. Тож адвокат просить суд призначити термін ув’язнення менше 8 років.

Іванов, коли йому надали слово, теж розкаявся. Його захисник зазначив, що обвинувачений був простим виконавцем, і тому його роль у кримінальному провадженні мінімальна. Також він зазначив, що Іванов не міг визначити, чи є у зоні ураження «Граду» цивільні люди чи будівлі. Крім того, адвокат повідомив, що клієнт «не від хорошого життя уклав контракт із російською армією» ще до війни з Україною. Бо Іванов народився в депресивному містечку Мурманської області, де дуже важко знайти роботу та взагалі мати якісь перспективи, тому його підзахисний обрав у 18 років військову службу, яка давала хоч якісь пільги та привілеї.

Наразі суд видалився в нарадчу кімнату для винесення вироку.

Читайте також: У Криму «справу» журналіста Єсипенка повернули до «суду» першої інстанції

Як повідомляв Укрінформ, за даними слідства, обвинувачені Олександр Бобикін і Олександр Іванов у якості водія-заряджаючого та навідника 24 лютого здійснили артилерійські обстріли з «Градів» із території Бєлгородської області, внаслідок чого зруйновано об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань та навчальний заклад Дергачівської міської ради на Харківщині. Після цього, як повідомила прокуратура, військовослужбовці перетнули кордон України та продовжили обстріли Харківщини, а після розгромлення російської військової колони Збройними силами України ці двоє загарбників переховувалися та згодом були взяті у полон. Військовим рф за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни) загрожує до 12 років ув'язнення.

17 травня відбулося підготовче засідання в їхній справі. Обвинуваченим продовжили термін тримання під вартою до 15 липня. Суд вирішив, що слухання буде відкритим. За клопотанням прокурорів, військовослужбовців рф перевели з колонії в Дніпрі до пенітенціарного закладу в Полтаві.

На засіданні 19 травня обвинувачені заявили, що повністю визнають провину, а також, що не знали, куди саме стріляли з «Градів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-