Україна прагне підписати договір із партнерами про компенсацію збитків росією - Президент

Україна прагне підписати договір із партнерами про компенсацію збитків росією - Президент

Відео
Укрінформ
Україна пропонує державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм компенсації російською федерацією завданих нею збитків.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Ми пропонуємо державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій росії, зможе отримати компенсацію всіх втрат», - сказав Зеленський.

За його словами, на основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, із якого всі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію.

Читайте також: Зеленський: Ми знайдемо й притягнемо до відповідальності всіх воєнних злочинців

«Звичайно, російська держава не визнає навіть того, що вона є агресором. Але її визнання й не потрібно. Ми пропонуємо державам-партнерам у законний спосіб визнати те, що росія повинна понести матеріальну відповідальність за скоєні нею злочини. Це важливо не тільки в контексті цієї війни, розв'язаної росією. Але й у контексті будь-яких інших агресивних дій чи то росії, чи то будь-якого іншого потенційного агресора», - підкреслив Президент.

Глава держави наголосив, що рф має компенсувати все, що знищила в Україні - кожен спалений дім, зруйновану школу, зруйновану лікарню, кожен підірваний будинок культури та обʼєкт інфраструктури, знищене підприємство, зупинений бізнес, кожну втрачену гривню як людьми, так і підприємствами, громадами й державою.

«Це буде точно справедливо. І росія відчує справжню вагу кожної ракети, кожної бомби, кожного снаряда, які вона випустила по нас», - переконаний Зеленський.

Він зауважив, що Україна пропонує партнерам стати засновниками такого фонду, а також учасниками спеціальної міжнародної комісії, яка розглядатиме позови, тобто звернення як фізичних, так і юридичних осіб.

Читайте також: План відбудови України є всесвітньою програмою на сотні мільярдів доларів - Зеленський

Президент додав, що виконання цього завдання не буде простим, але насправді вже почалася дискусія про необхідність компенсації за рахунок російських активів, "тож починаємо такий спеціальний діалог з нашими партнерами".

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-