Американський історик: Світ має розуміти, що росія - це фашистська держава

Американський історик: Світ має розуміти, що росія - це фашистська держава

Укрінформ
Професор історії Єльського університету, дослідник фашизму Тімоті Снайдер вважає, що фашизм як ідея не був переможений, і нині носієм цієї ідеї є російська держава.

Про це він написав у статті в The New York Times, передає Укрінформ.

За словами Снайдера, ця ідея відродилася в країні, яка веде фашистську війну на знищення.

На його думку, помилково зводити фашизм лише до образу Гітлера та Голокосту.

Історик наголошує, що сьогоднішня росія відповідає більшості критеріїв, які використовують для визначення фашизму. Це, зокрема, культ єдиного лідера (путіна); культ мертвих (загиблих під час Другої світової війни); міф про колишній золотий вік імперської величі, який буде відновлено війною проти України.

Читайте також: «Мы, получается, фашисты здесь» - зізнання полонених росіян на допитах

Схожість російської війни з гітлерівською вражає, наголошує Снайдер. «Кремль визначає Україну як штучну державу, єврейський президент якої є свідченням того, що вона не може бути справжньою. путін вважав, що після ліквідації нечисленної української еліти народні маси з радістю приймуть російське панування», - ідеться в публікації.

За словами історика, сьогодні рф позбавляє світ українських харчових продуктів, що загрожує голодом на глобальному рівні.

Читайте також: Штати в ООН звинуватили росію у навмисному використанні голоду як зброї

Снайдер наголошує, що у росії ХХІ століття «антифашизм» став правом російського лідера визначати національних ворогів. При цьому путін спирається на творчість міжвоєнного російського фашиста Івана Ільїна. За словами історика, для путіна «фашист» чи «нацист» — це просто той, хто протистоїть йому чи його плану знищення України. Українці – «нацисти», бо не визнають, що вони росіяни, і чинять опір.

«Мандрівникові в часі з 1930-их років було б легко визначити режим путіна як фашистський. Символ Z, мітинги, пропаганда, війна як очисний акт насильства та братські могили навколо українських міст роблять все дуже зрозумілим», - зазначає Снайдер.

Читайте також: Як переслідуватимуть російських воєнних злочинців, включаючи путіна

На його думку, війна проти України – це також відродження традиційної фашистської мови та практики. Коли фашисти називають інших людей «фашистами», це фашизм, доведений до своєї нелогічної крайності, коли мова ворожнечі перевертає реальність. Називати інших фашистами, будучи фашистом, є основою путінської політики. Українці називають це «рашизмом», вказує дослідник.

За його словами, як і в 1930-х роках, демократія в усьому світі відступає, і фашисти розпочали війну зі своїми сусідами.

"Якщо росія переможе в Україні, це буде не просто силове знищення демократії, хоча це досить погано. Це буде деморалізація для демократій у всьому світі... Фашистська перемога на полі битви підтвердила б, що сила вища від права, що винні ті, хто програв, що демократії мають зазнавати невдачі", - наголошує Снайдер.

Читайте також: У Раді виступають за офіційне визначення терміну «рашизм»

Історик переконаний: "Якби Україна не чинила опір, це була б темна весна для демократів усього світу. Якщо Україна не переможе, нас очікує десятиліття темряви".

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-