В ООН закликають гарантувати виїзд цивільних із зони бойових дій у будь-яку сторону

В ООН закликають гарантувати виїзд цивільних із зони бойових дій у будь-яку сторону

Укрінформ
В ООН заявили, що «сторони» мають гарантувати безпечний виїзд цивільних осіб з уражених війною територій, зокрема Маріуполя, Херсонської та Запорізької областей, в тому напрямку, в якому вони забажають.

Про це сказав представник Управління ООН з гуманітарних питань Савіано Абреу на пресконференції на тему: «Гуманітарна криза в Україні під час війни та дії ООН у напрямку її подолання», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Абреу констатував, що за три місяці війна спричинила багато страждань та масштабні руйнування цивільної інфраструктури в Україні.

Читайте також: Масовані артобстріли Луганщини та бої по всій лінії фронту на Донеччині - зведення ОВА

«Лише за останні дні ми бачили, як нищилися будинки, школи, заклади охорони здоров’я у Харківській, Луганській, Донецькій, а також на півдні Одеської області», - зазначив представник ООН.

У цьому контексті він нагадав, що за міжнародним гуманітарним правом сторони конфлікту зобов’язані захищати цивільних осіб і цивільну інфраструктуру, а також забезпечувати безпечний виїзд цивільних осіб з уражених війною територій в тому напрямку, в якому вони забажають.

Читайте також: На Луганщині потрапив під обстріл російських «Градів» евакуаційний автобус

«Водночас ми знаємо, люди в Україні в пастці у тих місцях, які вони не можуть залишити через бойові дії чи через те, що дороги заміновані… Ми чули, як люди днями безуспішно намагаються виїхати з Херсонської області. Я сам бачив черги автомобілів з людьми, які намагаються виїхати з Маріуполя, деяких районів Запорізької області – теж безуспішно», - сказав Абреу.

Він запевнив, що ООН і гуманітарні партнери організації «день і ніч» працюють, щоб допомогти цим людям.

«Нам необхідно робити більше. Але водночас нам необхідно, щоб у нас було розуміння, що всі сторони конфлікту мають виконувати свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом і гарантувати безпечний вихід і захист усіх цивільних осіб та безпечний прохід туди, куди вони забажають. Ми готові виконувати нашу роль, і вони мають виконувати свою», - зазначив представник Управління ООН з гуманітарних питань.

Читайте також: З Маріуполя за день депортували до росії 340 людей, понад 50 з нихдіти

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова поінформувала під час онлайн-зустрічі Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, що до росії примусово депортували понад 1,3 мільйона українців, у тому числі і 223 тисячі дітей.

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив сьогодні, що російські загарбники закрили проїзд для мешканців Маріуполя через Василівку на невизначений час через бойові дії.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-