Достеменно не відомо, скількох українських дітей вбили та депортували загарбники - Зеленський

Достеменно не відомо, скількох українських дітей вбили та депортували загарбники - Зеленський

Укрінформ
Наша держава наразі не має точних даних щодо кількості вбитих і депортованих російськими загарбниками українських дітей.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час онлайн-зустрічі з університетською спільнотою США, повідомляє Укрінформ.

За його словами, відомо про загибель майже 300 дітей на раніше захоплених територіях України унаслідок російських обстрілів, бомбардувань, а також катувань.

«Але (досі – ред.) є тимчасово окуповані території. І ми не знаємо, скільки там загинуло людей, скільки там жертв і скільки дітей загинуло або у тяжкому стані. Ми це зможемо зрозуміти тільки після деокупації тих чи інших територій», – заявив Президент.

Крім того, за його словами, з тимчасово захоплених територій до росії було силоміць депортовано близько 500 тис. осіб.

Читайте також: Загарбники, які виживуть в Україні, принесуть свою жорстокість у рф - Зеленський

«Розділяли дітей і дорослих. Дітей відправляли, за нашими даними, у різні сім’ї або в дитячі будинки, інтернати – там, де сироти, діти без батьків. Тому для нас це трагедія. Ми не знаємо цієї кількості дітей, ми не знаємо кількості людей, ми не знаємо, у якому вони стані. Це була депортація силою. У них забирали документи, у дорослих насамперед, забирали паспорти, міняли їх на російські», – сказав глава держави.

Він наголосив на необхідності розслідування кожного випадку насильної депортації українців.

Президент також подякував усім державам, які забезпечують освіту українським дітям із родин вимушених переселенців.

«Це дуже важливо – не втратити освітню програму, навіть якщо вона в іншій державі. Освіта має продовжуватися попри все», - зауважив він.

Читайте також: Усі агресори мають знати, що війна створить найбільші проблеми саме для них - Зеленський

Зеленський висловив сподівання на те, що після закінчення війни багато українських молодих людей, які залишили Україну через бойові дії, повернуться на батьківщину.

«Без науки, без освіти, без студентства буде стагнація у державі. Навіть весь оптимізм після перемоги піде в нікуди, тому що без потужної сили молодих людей, без цієї енергетики та енергії неможливо нічого побудувати», – заявив Президент.

Як повідомлялося, за даними Офісу генерального прокурора, станом на 16 травня в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 229 дітей, ще 421 поранена.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-