Увага до «Азовсталі» не дозволяє агресору розбомбити й знищити там усіх – Верещук

Увага до «Азовсталі» не дозволяє агресору розбомбити й знищити там усіх – Верещук

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила на необхідності зробити все, щоб меткомбінат “Азовсталь” не став найбільшою воєнною трагедією ХХІ століття.

Як передає Укрінформ, таку думку вона висловила під час включення в ефірі французького телеканалу LCI, інформує Урядовий портал.

«Я вважаю, що ми повинні зробити абсолютно все, щоб трагедія «Азовсталі» не залишилася в підручниках історії воєн найбільшою трагедією ХХІ століття. Нам потрібен гуманітарний коридор, щоб розпочати діалог. І якщо він відбудеться, то люди, які хочуть врятуватися, отримають такий шанс. Саме це залежить від росії, і саме це є зараз предметом перемовин. Лише тоді можна говорити про будь-які інші кроки», - сказала Верещук.

Водночас вона констатувала, що гуманітарні коридори нині організовуються вкрай важко, адже рф не хоче евакуації.

"Насправді росія не хоче жодної евакуації. Вона планує знищити всіх і вся. Лише ви, шановні журналісти, світова спільнота, народи цивілізованого світу – не даєте це зробити! Ваш фокус уваги – на Азовсталі – і це не дозволяє агресору розбомбити й знищити усіх, хто там перебуває. І це наша з вами спільна справа – не дозволити вбити людей, які не можуть себе захистити", - наголосила віце-прем’єр-міністр.

Читайте також: Ворог блокує підземні виходи з «Азовсталі», захисники Маріуполя контратакують

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців із Азовсталі на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру "екстракшн".

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату "Азовсталь" евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено. Після цього ватажок "ДНР" денис пушилін заявив, що у них "розв'язані руки", і атаки на Азовсталь стали ще жорстокішими.

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, і люди помирають у муках.

Фото: EPA/EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-