Заборона на евакуацію із Запоріжжя та зачистка інформпростору Одеси – які фейки поширює рф

Заборона на евакуацію із Запоріжжя та зачистка інформпростору Одеси – які фейки поширює рф

Укрінформ
Центр протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки і оборони України зібрав ворожі фейки, маніпуляції та дезінформаційні вкиди, які російська пропаганда згенерувала станом на ранок 9 травня.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє у Телеграмі.

Так, в міноборони рф заявили, що «у Запоріжжі адміністрація заборонила евакуацію цивільного населення. Будь-які спроби мешканців залишити місто жорстко присікаються бойовиками батальйонів тероборони, а тих громадян, які чинять найменший опір, піддають фізичному насиллю». У ЦПД застерігають, що це дезінформація.

Крім того, в міноборони рф повідомили, що «з метою обмеження інфопростору в Одесі заборонили роботу провайдерів супутникового телебачення, що транслюють російські та молдовські канали. Мешканців примушують демонтувати супутникове обладнання, а всіх незгідних вивозять у невідомому напрямку». Це також дезінформація застерігають у ЦПД.

Читайте також: кремль поширює свіжі фейки про «кураторів» ЗСУ з Америки та Британії

Пропагандисти рф повідомили, що «мо рф на своєму сайті започаткувало мультимедійний проєкт «У владі злочинного безпам’ятства», що розповідає про злочини української влади проти історичної пам’яті братніх народів та спроби забути подвиги бійців і командирів червоної армії». У ЦПД застерігають, що це маніпуляція.

Читайте також: Google виділяє $10 мільйонів на боротьбу з фейками про війну в Україні

Як повідомляв Укрінформ, в Україні запустили фактчек-бот для відстеження фейків. Завдяки йому можна розрізнити фейкові новини в соцмережах, у політиці, визначити неправдиві дані російських ЗМІ, спрямовані на боротьбу з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-