У Мін’юсті пояснили, хто підпадає під визначення «колаборант»

У Мін’юсті пояснили, хто підпадає під визначення «колаборант»

Укрінформ
Особи, які займають “посади” на тимчасово окупованих територіях “з подачі” агресора і є громадянами України, підпадають під визначення “колаборант”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мін’юсту в Фейсбуці.

“Якщо особи, які займають «посади» на тимчасово окупованих територіях «з подачі» агресора, є громадянами України, – вони підпадають під визначення «колаборант» та мають понести кримінальну відповідальність. Що ж до освітян – вони підпадуть під дію Закону, якщо навчатимуть дітей за російською програмою та фактично проводитимуть пропагандистську роботу в навчальних закладах”, - наголосила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Вона також зауважила, що закон не має зворотної дії у часі, тому поширюється виключно на ті події, які відбулися чи відбуваються з момент набрання чинності законом про колабораціонізм.

Читайте також: Мер Херсона відмовився співпрацювати з колаборантами та загарбниками

У Мін’юсті пояснили, що згідно з законом, колабораціонізмом в Україні вважається: участь у бойових діях на боці держави-агресора, активна співпраця з окупаційними органами, організація виборів на тимчасово окупованих територіях, публічне заперечення збройної агресії рф та заклики до повалення незалежності та територіальної цілісності України.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 15 березня набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" (№2108-ІХ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-