Денісова розповіла про тортури росіян над українськими полоненими

Денісова розповіла про тортури росіян над українськими полоненими

Укрінформ
Українські громадяни після повернення в Україну у порядку обміну розповідають про приниження та нелюдські умови утримання.

Про це уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова поінформувала у ефірі телеканалу «Настоящее время», передає Укрінформ.

«Я думаю, що ви всі бачили 15 наших жінок, як їх всіх побрили. Їх роздягали догола у присутності чоловіків, робили різні непристойні речі, принижували їх. Так само, як і наших військових, яких забрали з острова Зміїний. Вони казали, що їх тримали у палатках просто без тепла, без харчування. Вони прибули сюди з обмороженими руками і ногами, тому що було дуже холодно, була мінусова температура у тому місці, де їх тримали. Їхне годували, і тим самим у рф порушили Женевську конвенцію 1949 року по ставленню до військовополонених», - сказала вона.

Читайте також: росіяни забирають у наших громадян українські паспорти - Денісова

За словами Денісової, військовополонені мають отримувати точно таке ж саме ставлення до себе, як і військовослужбовці тієї країни, яка взяла їх у полон. «Але, швидше за все, росія і до своїх солдатів ставиться так само, як і до наших. Тому тут нічого дивовижного», - наголосила вона.

Відповідаючи на питання, чи відомо про факти тортур, уповноважена ВР зазначила, що утримання осіб в умовах, які не відповідають Женевській конвенції, є тортурами, тобто мова йде і про ненадання нормальних умов, належного харчування, меддопомоги.

«Нещодавно ми забрали трьох полонених. Не була надана певна медична допомога, щоб знизити їм страждання. Це теж є тортурами», - заявила Денісова.

Вона підкреслила, що українських військовополонених відвозять, зокрема, у Брянськ, Курськ, також у Крим, водночас Офіс омбудсмана перевіряє і те, як утримують російських військовополонених в Україні.

Читайте також: російські загарбники поранили в Україні 386 дітей

«І ми з кожним, який надходить, проводимо розмову. І я сама особисто була у місці знаходження військовополонених рф, і жодної скарги не надходило на умови утримання, на якісь тортури чи ще на щось. Навпаки, солдати, яких було на той момент там 23, вони казали, що до них українці ставляться краще, ніж, зокрема, їхні командири у рф», - сказала український омбудсман.

Як повідомляв Укрінформ, 4 квітня Денісова заявила, що росіяни били українських військовополонених прикладами і залякували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-