В Ізюмі загарбники примусово «мобілізують» місцевих чоловіків – омбудсмен

В Ізюмі загарбники примусово «мобілізують» місцевих чоловіків – омбудсмен

Укрінформ
Російські загарбники у тимчасово захопленому Ізюмі Харківської області примусово «мобілізують» місцевих мешканців для участі у війні проти України.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Через брак людських ресурсів загарбники намагаються долучити до бойових дій місцевих жителів тимчасово захоплених територій. У місті Ізюм розпочато примусову мобілізацію чоловіків. Відтепер прохід через блокпост чоловікам дозволяється лише за наявності військового квитка», - написала омбудсмен.

За її словами, загарбники вриваються до помешкань ізюмців - шукають колишніх ветеранів АТО та громадських активістів. Також агітують вступати до лав «народної міліції».

Читайте також: Денісова: рф мілітаризує дітей на тимчасово захоплених територіях Донбасу

«Примусова мобілізація на окупованих рф територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах», - уточнила Денісова.

Вона закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень прав людини в Україні.

Як повідомлялося, російські загарбники також продовжують силову мобілізацію у так званих л/днр. Зокрема, чоловіків ловлять на вулицях, забирають з роботи, витягують із квартир та просто знімають з автобусів. «Новобранців» вдягають у форму без розпізнавальних знаків, забирають усі документи і відправляють на передову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-