Захоплені росіянами у полон пілоти Чиж та Пепеляшко повернулися додому. Що розповіли?

Захоплені росіянами у полон пілоти Чиж та Пепеляшко повернулися додому. Що розповіли?

Фото
Укрінформ
Пілоти Іван Пепеляшко та Олексій Чиж визволені з російського полону.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Фейсбуці.

Пепеляшко і Чиж потрапили в полон 8 березня в районі села Нова Басань Чернігівської області. Для них кілька разів змінювали місце утримання, зрештою пілотів доправили в СІЗО російського Курська, де вони перебували в камері ще з вісьмома українськими офіцерами.

Пепеляшко повідомив, що попри серйозні поранення більшість українців не отримують в СІЗО елементарної медичної допомоги.

«Хлопці тримаються, але у більшості рани почали гноїтися. Просили росіян дати хоча б бинти і зеленку, подбати про найтяжчих. Але марно», - зазначив пілот.

Фото: ГУР Міноборони

Також постійно велись виснажливі допити. Чиж згадує, що кожен допит традиційно починався з путінської пропаганди щодо того, що Україну придумав Ленін.

Читайте також: Частина морпіхів у Маріуполі потрапила в полон при спробі прориву - Арестович

«Примушували записувати пропагандистські відео. Якщо відмовлялись, погрожували, що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що будуть відрізати запалені частини, відрізатимуть по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує», - повідомив Чиж.

російські офіцери навіть під час українців допитів визнавали, що їхній «бліц-криг» провалився і поставлених цілей досягнути не вдалось.

«Вони справді зазомбовані! Питають, чи багато в Україні «нациків». «Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща», - зауважив Пепеляшко.

Читайте також: ПЦУ закликала світову спільноту допомогти звільнити настоятеля храму з російського полону

Одразу після повернення з полону пілотів зустрів начальник ГУР Кирило Буданов. Зараз Пепеляшко та Чиж перебувають у безпеці. Вони в госпіталі та отримують всю необхідну медичну допомогу.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський поінформував, що із російськими загарбниками ведуться перемовини про обмін 169 військовослужбовців Нацгвардії, які потрапили в полон на Чорнобильськй АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-