росії буде складно зосередити сили, необхідні для прориву на сході України – експерти

росії буде складно зосередити сили, необхідні для прориву на сході України – експерти

Укрінформ
В Інституті дослідження війни (ISW) вважають, що ще кілька місяців у російської армії не буде достатньо сил, щоб добитися хоч якогось успіху на сході України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

«Ми вважаємо, що російській армії буде важко зібрати велику й боєздатну силу з механізованих підрозділів для операції на Донбасі ще впродовж наступних кількох місяців. росія, швидше за все, продовжить кидати сильно постраждалі й частково перегруповані формування в наступ, що дасть обмежену користь за дуже високу ціну», - вважають експерти Інституту дослідження війни (ISW).

Компанія Maxar Technologies показала нові супутникові знімки, на яких видно 12-кілометровий російський конвой, який рухається в бік міста Великий Бурлук на схід від Харкова. Як нагадує видання, в суботу радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко сказав, що Харків обстрілюють «цілодобово», і в області очікують російський наступ з Ізюма.

Військові аналітики й спостерігачі кажуть, що росії буде важко реорганізувати сили, які були розбиті ЗСУ, зокрема на околицях Києва й на півночі України.

До початку повномасштабної війни у розпорядженні росії було 120 батальйонних тактичних груп біля кордонів України. За словами неназваного європейського чиновника, приблизно чверть цих сил стали «фактично небоєздатними» після тяжких втрат і знищення їхньої техніки.

8 квітня американський чиновник зі сфери оборони дав дещо іншу оцінку: за його словами, російська армія зберегла «менше 85% від початкових бойових сил».

Однак в ISW вважають оцінки США «перебільшенням нинішніх військових можливостей росії».

На думку експертів, десятки батальйонних тактичних груп, які відступили від Києва, швидше за все, мають лише частково бойову силу, яка зазвичай є у формувань такої чисельності.

Але це не означає, що найближчі тижні будуть легкими для сил України, які обороняються на сході. В ISW очікують, що російська армія ще може досягти певних успіхів і взяти під контроль значні частини Донецької і Луганської областей.

В ISW також прокоментували призначення нового командира для управління російською війною проти України. Це призначення назвали спробою вирішити проблему координації, яка вже підірвала можливості армії росії.

«росіяни, вочевидь, намагаються вирішити одну з проблем, з якою вони зіштовхнулися на початку вторгнення, призначивши командира Південного військового округу генерала Олександра Дворнікова командувачем операцій в Україні. Але це спрощення російської структури командування не вирішить усіх проблем з управлінням. російські сили, швидше за все, будуть і далі потерпати від відсутності узгоджених й ефективних механізмів командування та контролю у найближчому майбутньому», - вважають експерти.

Читайте також: Україна готова до будь-якого сценарію війни - Міноборони

Як повідомлялося, через провал практично всіх цілей, поставлених перед російським військовим керівництвом стосовно вторгнення до України, 9 квітня було змінено командувача «операції». Тепер вторгненням керує командувач південного військового округу росії генерал олександр дворніков, який отримав досвід у Сирії.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-