Війна і хвостаті: щемні історії про випробування і любов

Війна і хвостаті: щемні історії про випробування і любов

Фотохроніка війни
Укрінформ
Від перших днів повномасштабного вторгнення рф розгорнувся і фронт порятунку чотирилапих друзів українців. Одним пощастило евакуюватися зі своїми господарями, іншим довелося стати свідками і навіть учасниками бойових дій.

Укрінформ пропонує добірку історій тих хвостатих, які зустрілися зі своїми рятівниками. Бублику, Діку, Бучі, Баварії, Байрактару, Кірі є про що розповісти.

Історію порятунку Бублика з Ірпеня опублікував один із користувачів соцмереж. Коли власники кота евакуювалися з міста, зібралася вся сім’я із собакою, але Бублик утік від обстрілів й не відкликався. Він звик до дворового життя, але, ймовірно, не був готовий до тих гучних звуків, які приніс із собою «русскій мір».

Тож людям довелося їхати без свого пухнастика і сподіватися на диво. І воно сталося. Попри те, що окупанти зруйнували дім обстрілами, на його руїнах після звільнення Ірпеня друг сім’ї знайшов Бублика. Той, як видно на викладеному відео, дуже емоційно «розповів» про всі свої «пригоди» і «висловив» власне ставлення до всього, що відбулося.

Серед врятованих у цьому ж місті й вівчарка Дік з позивним «Ірпінь». Таке ім’я йому дали працівники патрульної поліції, які супроводжували гуманітарну допомогу й побачили пса зі сповненими смутком очима. Ірпеня вичесали, вимили, відвезли на огляд до ветеринара, бо пес погано почувався.  Потроху той став оклигувати.

А за кілька днів рятівники дізналися, що їхній Ірпінь насправді Дік. Його побачили в пабліках розшуку тварин, зниклих в Ірпені, Бучі й Гостомелі. Господарі розповіли, що «рятувалися самі й евакуювали дітей, а повернутися за улюбленцем уже не змогли, бо в місті почалися жорстокі бої». Дік жив у сусідів, але перегриз повідець і втік. За тиждень господарі обіцяють повернутися за ним. Поки ж Дік служить у лавах патрульної поліції.

Читайте також: «Я на місці, у мене ж кіт»: як українці і їхні хвостаті переживають важкі часи

Тимчасово патрульним став і лабрадор у Запорізькій області. Чотирилапий разом із правоохоронцями супроводив евакуаційну колону до Запоріжжя. Інспектори помітили наляканого собаку, коли формували евакуаційну колону. Чотирилапий тримався якомога далі від людей і боявся навіть звуку автомобілів. Патрульні припускають, що пес утік від власника й загубився.

Однак лабрадор швидко звик до своїх нових знайомих, смачно пообідав, отримав нашийник з ременя і став членом екіпажу. Коли роботу з супроводу колони закінчили, чотирилапого передали заводчиці лабрадорів, яка піклуватиметься про нього, поки не знайдеться власник.

Прихистили переляканого собаку поліцейські й у звільненій від російської окупації Бучі. Чотирилапого породи хаскі патрульні виявили, коли допомагали місцевим, перевіряли будинки та покинуті автівки. 

У наскрізь простріляному автомобілі зі сторони пасажирського сидіння патрульний Олександр Сидоренко помітив собаку.

«На автівці залишилися сліди від автоматних черг. Тварина лежала на уламках скла, здавалося, що вона нежива. Проте, коли Сашко підійшов ближче та заговорив, хаскі підняла голову. Екіпаж невимовно зрадів цьому», – зазначили у поліції.

Тварину перемістили до патрульного авто, погодували, а потім відвезли до клініки, де її оглянули. Ветеринар повідомив, що це здорова самка, лише виснажена і налякана.

Спочатку патрульні вирішили відвезти хаскі до притулку для тварин. Однак після того, як Олександр розповів про свою знахідку дружині, все змінилося. Так собака стала членом патрульної родини. Тепер Буча, саме так назвали тварину, поступово адаптується та звикає до нового помешкання.

Справжньою зіркою інтернету став великий кудлатий чорний собака з українським військовим у покинутому будинку поблизу Ірпеня. У зоозахисній організації Happy Paw розповіли, що ЗСУ знайшли документи на чотирилапу, звідти дізналися, що її звати Баварія. 

Тварину забрали з собою та залишили у волонтерському штабі у Києві, де її під опіку взяла волонтерка Оля.

«Баварія жила у сім'ї з дітьми, дуже скучила за спілкуванням та людським теплом, тому із задоволенням лащиться і знайомиться з кожним», – зауважили зоозахисники.

На момент порятунку власники Баварії перебували у Рівненській області. Вони зв’язалися з Олею та розповіли, що тікали від бойових дій похапцем. Змушені були евакуюватися усімох однією машиною й собаці там місця не вистачило. Натомість домовилися з охоронцем сусіднього будинку, що він буде наглядати і годувати Баварію. Але чоловіка побили мародери, і він кілька тижнів пролежав у лікарні. А Баварія весь цей час перебувала сама у будинку. Однак тварина не розгубилася – знайшла запас корму, розгризла мішок і не була критично голодною.

Оля відвела Баварію до ветеринара, який підтвердив, що собака здорова.

Читайте також: Пекло у Бучі: такий вигляд має абсолютне зло

А врятованому з Бучі хаскі вже пощастило зустрітися зі своїм господарем. Зворушливий момент показали бійці батальйону «Калиновського». Чотирилапий спочатку привітався з чоловіком, а потім почав «переповідати» про все, що з ним відбулося, поки вони з господарем не бачилися. 

Чимало тварин стали учасниками оборони України на передовій. Вони не тільки антистрес, а й додаткові очі та вуха для бійців. Так, Байрактар прибився до нацгвардійців у перший день, коли ті почали облаштовувати свої позиції, і залишився тут. Бо, переконані в НГУ, тварини знають, що з ними легше перемагати ворога на війні.

Фото: НГУ
Фото: НГУ

«Чому назвали Байрактар? Бо це наша головна зброя, – сміються хлопці. – Він перший «ловить фішку» і вказує нам на можливу небезпеку. Як і ми, несе службу цілодобово».

Ще одна хвостата, що сама долучилася до оборони України від загарбників, – бельгійська вівчарка, якій дали позивний Кіра.

Вона добровільно приєдналася до 112-ї Бригади територіальної оборони міста Києва – просто прибігла на позиції до захисників і залишилася з ними. Вівчарка стала на бойове чергування разом зі своїм підрозділом на околиці столиці і готова покусати і навіть загризти будь-якого окупанта, який захоче прийти до Києва.

Крім того, сотням тварин війни тепер потрібно знайти нових господарів. Як ось цій собаці з Бородянки на Київщині.

Вона 38 днів виживала в окупованому містечку й залишилася здоровою. Рудій уже пощастило зустріти журналістів та представників тероборони, які взяли її на борт свого авто та вивезли. Тепер же для неї шукають родину.

 Орієнтовно 2-річна красуня ще лякається навіть звука перемикача світла та пральної машинки. Але радіє іграшкам і теплій ковдрі. 

Рятувальники, які зараз розбирають завали у Бородянці, говорять, що селищем зараз бігає багато тварин у пошуках людського тепла. Хтось вуличний, а хтось – колись домашній. ДСНСники показали одного з красенів, якого вирішили прихистити. Назвали Бродей. 

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

«Ще підлікують поранену лапу і в новому своєму житті буде він жити в родині рятувальника», – зауважили в ДСНС.

Читайте також: На руїнах Бородянки: який вигляд має селище після російської окупації

У цьому ж селищі – одному з найбільш зруйнованих населених пунктів на Київщині – вціліле маленьке життя виявили на завалах однієї з п’ятиповерхівок. Тут рятувальники знайшли кошеня. У малечі ще прищулені очі, вони тільки почали відкриватися – тож кошеняті близько 10 днів від народження.

Нестандарту рятувальну операцію довелося організувати працівникам ДСНС Одеси. У пожежну частину міста підкинули двох черепашок без жодних пояснень. Працівники після тривалих роздумів вирішили передати неочікувану знахідку в Одеський зоопарк. Там уже були свої підкидені нові мешканці – кролики, гризуни. 

Пара черепах, яких залишили люди під час евакуації, мешкає і в Гостомельському притулку для тварин. Цей заклад функціонував усі дні окупації, про місцевих мешканців піклувалися працівники притулку.

А команда представників туристичної трансформації України VISIT Ukraine виклала у своєму Tik Tok відеодобірку порятунку і спілкування українських захисників із хвостатими друзями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-