Супутникові знімки показують, що вбивства у Бучі скоєні під час російської окупації - NYT

Супутникові знімки показують, що вбивства у Бучі скоєні під час російської окупації - NYT

Відео
Укрінформ
Аналіз супутникових знімків, проведений The New York Times, спростовує заяви росії про те, що вбивства мирних жителів у Бучі сталися після того, як її військові покинули місто.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у понеділковій публікації NYT.

Аналіз відеозаписів та супутникових знімків, проведений виданням, показує, що багато мирних жителів вбито більш як три тижні тому, коли російські військові контролювали місто.

На одному з відео, знятому депутатом місцевої ради 2 квітня, видно численні тіла, розкидані вздовж вулиці Яблунської у Бучі. Супутникові знімки, надані виданню компанією Maxar Technologies, показують, що принаймні 11 із них перебували на цій вулиці з 11 березня, коли росія, за її власним твердженням, окупувала місто.

Щоб підтвердити, коли з'явилися тіла і коли, ймовірно, було вбито мирних жителів, команда розслідувань NYT провела аналіз супутникових знімків. На них видно темні об'єкти, схожі на тіла людини, що з'явилися на вулиці Яблунській між 9 і 11 березня. Об'єкти перебувають саме в тих місцях, де знайшли тіла після звільнення Бучі українськими військами, як показують кадри від 2 квітня. При цьому об’єкти перебували на тому самому місці понад три тижні.

Деякі тіла лежать поруч із вирвою від удару. Інші - біля покинутих автомобілів. Три тіла розташовані поряд із велосипедами. У деяких із них руки зв'язані за спиною білою тканиною. Тіла розкидано на кілометр по вулиці Яблунській.

На відео, знятому на тій самій вулиці, видно ще три тіла. Одне лежить поряд з велосипедом, інше – біля покинутого автомобіля. Супутникові знімки показують, що кинуті авто й тіла з'явилися між 20 і 21 березня.

Це лише деякі з тіл знайдених цивільних осіб, починаючи із суботи. АР опублікувало знімки щонайменше шістьох мертвих чоловіків на задньому дворі офісної будівлі, у деяких із них руки зв'язані за спиною. Ця будівля розташована за півтора кілометра на захід від інших жертв, знайдених на Яблунській.

Ще фотограф видання Times виявив тіло чоловіка з вогнепальним пораненням у голову, що лежить поряд із велосипедом.

Міністерство оборони Росії заперечує свою причетність до масових убивств у Бучі. Мовляв, тіла були підкинуті нещодавно - після того, як «усі російські підрозділи були повністю виведені з Бучі», тобто після 30 березня.

Росія заявила, що ці знімки – «чергова містифікація», й зажадала проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН з приводу того, що вона назвала «провокаціями українських радикалів» у Бучі.

Проте цю пропозицію відхилено, і 5 квітня відбудеться засідання Ради Безпеки ООН, яке скликає Велика Британія, з обговорення масових убивств російськими військами цивільного населення в передмістях Києва.

Читайте також: Зеленський упевнений, що росіяни дізнаються всю правду про своїх співгромадян-убивць

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховали майже 300 чоловік, по вулицях лежать десятки тіл, деякі з них із зав'язаними руками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-