Реакція Європи і США на звірства рф може не співпасти з нашими очікуваннями – Покальчук

Реакція Європи і США на звірства рф може не співпасти з нашими очікуваннями – Покальчук

Укрінформ
Практична реакція Європи і США на звірства росіян у Бучі обов’язково буде, але слід бути готовими до того, що вона може відрізнятися від наших очікувань. 

Про це заявив соціальний і військовий психолог Олег Покальчук в інтерв’ю «Радіо НВ», повідомляє Укрінформ.

«Не будуймо собі ілюзій на якусь там гнівну сильну реакцію (на звірства росіян у Бучі - ред.) Практична реакція Європи і Америки, безумовно, буде, але не така, як ми хочемо. Це наша війна і це наша помста», - сказав Покальчук.

Він порадив тверезо дивитися на ситуацію і усвідомлювати, що коли це не стосується людей особисто, то їхня реакція є не надто глибокою та емоційною. У цьому контексті Покальчук порадив українцям пригадати, як вони реагували на геноцид у Руанді, коли щодня гинули тисячі людей.

Водночас він зазначив, що закордонній аудиторії треба розповідати про злочини росіян в окупованих містах. Однак військовий психолог звернув увагу на те, що ця інформація має бути певним чином оформлена, тобто виглядати як належно зібрана доказова база.

«Безумовно, треба її розповсюджувати. І органи української влади цим займаються, як на мене, достатньо успішно. Дуже важливо, щоб вони привезли сюди незалежних європейських експертів, які побачать це особисто. Але я лише застеріг би, щоб ви не будували собі ілюзій, що переслане вами якомусь європейцю фото призведе до чогось радикального. Він жахнеться, але для нього це буде як фільм жахів – так, страшно, і все», - зауважив Покальчук.

Він також додав, що багато людей у світі стоять на боці України, але їхні уряди переймаються тим, що в них падає ВВП, є економічні проблеми, вони залежні від росії тощо.

«Тобто треба працювати, але не плекати якихось ілюзій відносно Європи, яка якось одностайно зреагує. Ми вже бачимо по НАТО, по Євросоюзу, по їхніх реакціях, що у них є свої інтереси. Так, вони нам співчувають і допомагають, спасибі їм велике, але чуда не буде. Маємо розраховувати на себе і на союзників, але не будувати ілюзій. Ми дуже поетична нація, я би закликав до прози», - резюмував Покальчук.

Як повідомляв Укрінформ, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у понеділок зробив від Євросоюзу заяву, в які звинуватив російську владу у скоєнні звірств на вже звільнених територіях у Київській області, які раніше перебували під контролем російських окупаційних військ. Боррель також заявив, що Європейський Союз підтримує всі заходи для забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні з боку збройних сил рф.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховано майже 300 осіб, по вулицях лежать десятки тіл, деякі з них - зі зв'язаними руками.

Українська делегація в ОБСЄ ініціювала спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ у зв’язку з масовими вбивствами та тортурами проти цивільних, вчинених російськими військовими на Київщині, зокрема у Бучі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-