У Маріуполі заблоковані близько 150 тисяч людей - Зеленський

У Маріуполі заблоковані близько 150 тисяч людей - Зеленський

Укрінформ
З російськими загарбниками неможливо домовитися про вивезення людей із Маріуполя через гуманітарні коридори – так само неможливо завезти туди продукти, воду і ліки.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу CBS, відео якого оприлюднене на сторінці глави держави у Фейсбуці, передає кореспондент Укрінформу.

«Багато людей (зі сходу України – ред.), десятки тисяч людей було евакуйовано. В деяких містах – 25, 35, 40 тисяч, загалом сотні тисяч. Проте очевидно, що сотні тисяч заблоковані. Вони начебто у рідному місті, але і начебто за ґратами перебувають. Наприклад у Маріуполі, в місті, в якому пів мільйона людей було до початку цієї повномасштабної війни з боку росії і окупації та блокування всіх гуманітарних коридорів, блокування абсолютно всього - постачання харчів, води і ліків, - зараз там перебуває близько 150 тисяч громадян України. І є велика кількість трупів прямо на вулицях, на тротуарах, і дуже велика кількість поранених людей - військових і цивільних», - сказав Зеленський.

Він зазначив, що евакуація проходить, коли російська сторона погоджується з українськими пропозиціями щодо відкриття коридорів. На сьогодні коридорів, аби завезти харчові продукти або воду, захоплені росією міста не мають.

«Коридори, про які ми домовляємось з росією, коли вони відкривають, щоб із міста поїхали люди... на тому чи іншому транспорті або йшли пішки – десятки кілометрів пішки до точки, де наш транспорт може взяти людей, - до цієї точки 120 кілометрів. Ви розумієте, що пішки 120 кілометрів пройти просто неможливо. Багато людей ішли, багато людей, на жаль, загинули по дорозі, дехто підбирав декого, і їх випустили на своєму транспорті з цих заблокованих міст», - розповів Президент.

За його словами, українська сторона щоденно пропонує розблокувати Маріуполь і надати можливість подати туди транспорт. Багато водіїв не доїхали, багато людей були розстріляні.

«Ми посилали цих водіїв не тільки з журналістами, а й з представниками церков. Тому що ми думали, що ті люди не будуть стріляти по представниках церков, тому що це вже за рамками розуміння», - зауважив Зеленський.

Він додав, що дехто доїжджав половину шляху, а потім усе заблоковувалося, і транспорт розстрілювали.

«Тому на сьогодні ми маємо тільки такий момент – вони погоджуються і відкривають заблоковане місто, звідти виїжджають люди як можуть, а ніякі продукти харчування, воду і ліки неможливо довезти туди, до людей. Тому там гуманітарна катастрофа», - сказав Президент.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська російських загарбників обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-